Izšla je nova številka!

Cvetoči oblački na balkonih in terasah

Zdaj pa res že zelo napeto razmišljamo, kaj bomo posadili v naša okenska ali balkonska korita in okrasne lonce! Čeprav nikakor ne gre prehitevati in z zasajevanjem počakamo, da v celoti mine neva

Paprika – plodovi sonca na vrtu

Paprika je rastlina, ki jo prav po krivici zanemarjamo. Slovenci so se resnično in globoko zaljubili v paradižnik, paprika pa je ostala na stranskem tiru, čeprav je pravzaprav veliko bolj uporabna

Odpravljene dileme urbanega vrtičkarja

V mestnih vrtovih je največkrat malo prostora in urbani vrtičkarji smo še pogosteje kot drugi postavljeni pred številne dileme, ob katerih tehtamo različne prednosti in slabosti. Se izplača post

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Delo

Igra barv v poletnem vrtu

Špela Korinšek Kaurin

Večina lastnikov vrtov pravi, da je njihov zeleni raj najlepši v pozni pomladi. In ja, res je, maja in junija zagotovo cveti najbolj množičen orkester rastlin, ob taki eksploziji barv pa je nedvomno čudovit prav vsak vrt. Kaj pa poleti? Številne rastline bodo kmalu odcvetele in barve bodo na gredicah zbledele. Pa je to pravilo, ki mora veljati? Pravilni odgovor je seveda ne, odločilno pa je, da o prihajajočih mesecih razmišljamo že zdaj in še pravočasno poskrbimo, da se bo igra barv na našem vrtu nadaljevala brez prestanka.

Ko bodo spomladi cvetoče grmovnice in trajnice odcvetele, lahko prazna mesta nadomestimo z enoletnicami. Številne med njimi najbolj bogato cvetijo prav poleti in navadno tudi precej uspešno kljubujejo ekstremnim vremenskim razmeram, ki smo jim vse pogosteje priča v poletnem času. Enoletnice nam tudi omogočajo, da se na vrtu vsako leto poigramo z novimi barvnimi utrinki in igro barv prilagajamo svojemu trenutnemu čustvenemu stanju. Kakšno leto si namreč želimo bolj razigrane barve, spet drugič pa morda potrebujemo malce več nežnosti, miline, morda celo umirjenosti.

Vedno, ko razmišljamo o novih enoletnicah, ki jih bomo sejali ali sadili za barvitost poletnega vrta, moramo v mislih imeti tudi trajnice, ki že rastejo na naših gredicah. Nekatere med njimi bodo cvetele tudi poleti in prav je, da se barve lepo uskladijo. Izberemo lahko harmonično barvno paleto s komplementarnimi barvami ali pa se odločimo za drzen kontrast, v katerem bodo poudarjene prednosti vsake rastline.

Izbor barv je močno odvisen tudi od tega, na kakšni legi določena gredica stoji. Ne samo da je to merilo pomembno zato, ker moramo upoštevati potrebe izbranih rastlin glede svetlobe in vlage, ampak lahko z izborom primernih barv na posameznih legah dosežemo tudi vizualni učinek, ki zakrije pomanjkljivosti določene lege. Tako lahko na primer z izborom primernih rastlin tudi senčne lege »osvetlimo« in jih tako postavimo pod žaromete.

Vodilna barvna shema

Barve imajo torej prav posebno moč – z njimi lahko dosežemo različne vizualne učinke in tako optimiziramo videz vrta. Če je na primer vrt zelo velik, s toplimi barvami, kot so oranžna, rdeča in rumena, dosežemo, da se prostranost približa in vrt postane bolj domačen. Enako s toplimi in živahnimi barvami neko bolj oddaljeno gredico približamo »prvi vrsti« na vrtu. Po drugi strani hladne barvne kombinacije, kot so modra, temno vijoličasta in srebrna, vizualno povečajo majhne gredice in v okolico vlijejo nekoliko bolj umirjeno ter osvežujočo atmosfero.

Ko načrtujemo barvno shemo določene gredice ali kar celega vrta, je priporočljivo, da ...

Celoten članek preberite v junijski izdaji revije Rože&vrt/ Zeleni raj, ki je izšla 16. maja 2022!

Nežno vijolični, skoraj modri cvetovi krvomočnice Geranium 'Rozanne' so komplementarna družba oranžni svilnici Asclepias tuberosa.

shutterstock