Izšla je nova številka!

Cvetoči oblački na balkonih in terasah

Zdaj pa res že zelo napeto razmišljamo, kaj bomo posadili v naša okenska ali balkonska korita in okrasne lonce! Čeprav nikakor ne gre prehitevati in z zasajevanjem počakamo, da v celoti mine neva

Paprika – plodovi sonca na vrtu

Paprika je rastlina, ki jo prav po krivici zanemarjamo. Slovenci so se resnično in globoko zaljubili v paradižnik, paprika pa je ostala na stranskem tiru, čeprav je pravzaprav veliko bolj uporabna

Odpravljene dileme urbanega vrtičkarja

V mestnih vrtovih je največkrat malo prostora in urbani vrtičkarji smo še pogosteje kot drugi postavljeni pred številne dileme, ob katerih tehtamo različne prednosti in slabosti. Se izplača post

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Delo

Osvežite vrt z novim alpskim vrtičkom

Špela Korinšek Kaurin

Ko se temperature dvigujejo, naše misli vedno pogosteje uhajajo k sanjarjenju o trenutkih, ki jih bomo kmalu preživljali na domačem vrtu. Ob tem se sprošča še naša kreativna žilica in verjetno že razmišljate tudi o tem, kako bi v prihajajočih tednih okolico svojega doma še nekoliko osvežili, da bo ob odprtju poletne sezone zares sijala v svoji lepoti in vas navdajala s tihim ponosom. In, ja, majhne spremembe na vrtu so vedno dobrodošle, saj nas povzdignejo iz monotonosti, dajejo nam nov zanos in kot balzam stimulirajo naše čute. Kaj pa, če bi letos svoj vrt osvežili z novim alpskim vrtičkom? Ni treba, da gre za velik skalnjak, v zelo zanimivo novo fokusno točko se lahko spremeni tudi manjše korito, v katero okrog ličnih kamnov zasadimo izbrane alpske rastline.

Slovenci smo ljubitelji gora, in čeprav vsak Slovenec sicer še ni priplezal do Aljaževega stolpa na Triglavu, je večina od nas že obiskala kar nekaj visokogorskih pobočij. Pravijo, da gora ni nora, da je nor tisti, ki gre gor, a v resnici ne gre za pravo norost. V gorah se srečamo z naravo, ki je čisto nekaj posebnega, v družbi alpskih rastlin pa se naša duša povsem pomiri in opije z neko blaženo lepoto, ki je ni mogoče doživeti nikjer drugje. In prav to je tisto, kar nas spodbuja, da se kljub naporom v gore vedno znova vračamo. Morda je za ta spokojni občutek kriva prav posebnost, ki jo v sebi nosijo visokogorske rastline. Čeprav živijo v ekstremnih pogojih in za to, da preživijo, potrebujejo izjemno trdoživost, na zunaj izžarevajo neko posebno nežnost in pritlikavo prefinjenost.

Z velikimi skalnjaki je lahko veliko dela

Delček tega posebnega raja si lahko pričaramo tudi na domačem vrtu. Tako ni nenavadno, da v velikem odstotku slovenskih vrtov najdemo tudi precej velike skalnjake, ki pa z vidika vzdrževanja niti niso tako hvaležni. Če namreč ne želimo, da bi se tak skalnjak spremenil v preraščeno goščo, moramo redno odstranjevati plevel, kar pa je na tako dinamičnem terenu lahko kar precej trd oreh (in če nimamo dobrih čevljev ter stabilnosti, lahko celo tudi nevaren).

Poleg tega postavitev velikega skalnjaka zahteva kar nekaj dela, predpriprav in tudi precejšnjo investicijo. Že samo za prevoz velikih skal je potrebna težka logistika, verjetno še težje pa je najti primerne skale, ki so nam bile všeč in bi se tudi lepo vključile v naš vrt. Pri tem na hitro samo kratek nasvet: najbolje je iskati v neposredni bližini doma, saj bo kamenje, ki ga najdete tam, v vašem vrtu delovalo najbolj harmonično.

Zaradi teh omejitev veliko vrtnarskih strokovnjakov postavitve večjih skalnjakov nerado priporoča. Kar pa je v današnjem času, ko iščemo rastline, ki so odporne proti suši oziroma ne potrebujejo veliko zalivanja, s čimer nam pomagajo pri ekonomični porabi vode, pravzaprav glede na obstoječe podnebne spremembe precej izven trendov. Tako lahko stavimo, da bodo alpski vrtički in skalnjaki kmalu postali spet zelo priljubljeni.

Kaj pa nekaj manjšega?

Seveda lahko tudi pri alpskem vrtu in skalnjaku veliko poenostavimo, predvsem z vidika njegove velikosti. Razen če si res ne želimo, da na našem vrtu glavno atrakcijo skalnjak predstavlja ravno zaradi robustnosti, lahko svojo ljubezen do alpskih rastlin uresničimo tudi na veliko manjših površinah. To je veliko bolj enostavno, še posebej, če se odločimo za mini alpski vrtiček, ki ga ne zasadimo na vrtni gredici, temveč v okrasni posodi ali kakšni drugi primerni »dvignjeni gredi«.

V tem primeru ...

Celoten članek preberite v marčevski izdaji revije Rože&vrt/ Zeleni raj, ki je izšla 21. februarja 2022!

Značke: alpski-vrt, skalnjak

za naslovno fotko

shutterstock