Izšla je nova številka!

Tiptop zeleni kotiček za kralje in kraljice žara

Eden od razlogov, zakaj smo tako nestrpno čakali sončne dni, so tudi popoldnevi, preživeti v prijetni družbi ob pripravi jedi na žaru. Slovenci obožujemo »žarjenje«, pa naj bo to na klasične

Manj poznane zelenjadnice, ki jih boste želeli preizkusiti

Ko se sprehajamo mimo vrtov, včasih z veliko radovednostjo kukamo čez plot in poskušamo ugotoviti, kaj neki raste na tisti posebni gredici in se bahavo razkazuje v svojem obilju. Ja, tudi slovenski

Kakšno je idealno mesto za vašo vrtno klop?

Namen vrta je, da v njem uživamo, se predajamo njegovi lepoti, občudujemo naravo okoli sebe in počivamo. V našem zelenem raju zato ne sme manjkati udobna klopca, ki nas vabi, da se usedemo nanjo i

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Delo

Zadnje kljukice v tem letu

Špela Korinšek Kaurin

Rastline začenjajo zasluženi zimski počitek, a še preden se tudi sami odklopimo od dela okoli hiše, je dobro, da še enkrat preverimo, ali smo svoj vrt res najbolje pripravili na obdobje dolgega počitka v težkih vremenskih razmerah. Da ne bi česa pozabili, se v članku skupaj sprehodimo po seznamu zadnjih opravil v tem letu in jih odkljukamo.

1.Obhodni pregled

Zima prinaša ekstremne vremenske razmere, od zelo nizkih temperatur do »orkanskega« vetra, suše ali poplav. Vse predmete, ki bodo izpostavljeni temu, moramo na to primerno pripraviti. Za rastline poskrbimo nagonsko, pogosto pa pozabimo na druge stvari, ki nam »ležijo« v okolici doma. Zato še pred decembrom naredimo temeljit obhod po vrtu in preverimo še zadnje malenkost.

  • Če imamo vodo speljano do zunanje pipe, jo zaprimo, da pozimi v ceveh voda ne bo zamrznila in poškodovala napeljave.
  • Podobno preverimo tudi zalivalne cevi. Prepričajmo se, da so res suhe in v njih ni ostankov vode. Bodimo natančni, saj tako močno podaljšamo življenjsko dobo naših cevi.
  • Na obhodu boste zelo verjetno našli kakšen okrasni lonec, ki ste ga na vrtu pozabili ob presajanju ali pa v njem počiva katera od trajnic na svojem zimskem počitku. Treba je vedeti, da so tudi najbolj kakovostni lonci občutljivi za zmrzal, še posebno, če je v njih zemlja. Ta namreč, ko voda v njej zamrzne, močno poveča svoj volumen. Zaradi tega pride do obremenilnega pritiska na materiale, iz katerih je lonec, to pa pogosto povzroči pokanje in poškodbe. Vse okrasne lonce je priporočljivo umakniti pod streho, da bodo ostali suhi in bo manj obremenitev zaradi zamrzovanja in odtajevanja. Najbolj dragocene lonce lahko zaščitimo še z zaščitno tkanino, nekateri pa uporabijo tudi mehurčkasto plastično folijo, ki jo uporabljamo za zaščitno embalažo.
  • Ob pregledu razmišljajmo tudi o morebitnem vetru. Kaj lahko poleti, če bo pošteno zapihalo? Vse viseče elemente odstranimo ali jih čim bolj fiksno pritrdimo na trdne površine. Preglejte tudi rastline, ali morda katere od njih potrebujejo oporo. Opora naj bo res trdna, vrvice ali drugi materiali, ki jih boste uporabili za pritrjevanje, pa naj bodo iz kakovostnih materialov, ki bodo preživeli vlago in močne sile vetra. Pri drevesih ali grmovnicah bodite pozorni tudi na poškodovane veje. Bolje jih je odrezati kot pa tvegati, da bosta veter in morebitna teža snega naredila še več škode. 
  • Kaj pa rastline? Preverite, da niste morda kakšne neprezimne še vedno pozabili na prostem, in če ste jo, jo brž pospravite na primerno mesto. Na obhodu pa tudi preglejte, ali je zaščita, za katero ste poskrbeli v minulih tednih, še vedno na svojem mestu, in po potrebi popravite ali dodajte, kar manjka.

2.Vzdrževalna dela

Pred zimo, ko je na vrtu manj dela, izkoristimo priložnost za redna vzdrževalna dela. Naloge nikar ne prelagajmo na pomlad, saj se lahko zelo hitro zgodi, da nas bodo topli pomladni sončni žarki zvabili k drugim opravilom in bomo vzdrževanje odložili še za eno leto. S tem pa se po nepotrebnem naredi veliko škode …

Kliknite tukaj za dostop do celotnega članka >> 

TM 1-dec20.jpg

Naj bodo tudi zaščitni materiali dobro pritrjen, da jih ne odnese veter.

Shutterstock