Izšla je nova številka!

Trni kot orožje

O živih mejah smo pogosto pisali in spodbujali njihovo zasajanje, saj imajo številne pozitivne učinke za naše okolje, poleg tega pa so vsaka po svoje privlačne. Seveda ne zanikamo, da je z njimi

Vrtnine za čedalje bolj vroča poletja

Podnebne spremembe v naše poletje prinašajo vse bolj ekstremne temperature, veliko daljša pa so tudi obdobja, ko se temperature gibljejo nad 20 °C. Tako se spreminjajo tudi pravila gojenja nekater

Priprave na zasaditev balkonskih in okenskih korit

Skoraj ni človeka, ki ne bi ob pogledu na cvetoče pročelje hiše zavzdihnil od lepote. Okrasna korita na balkonskih ograjah in okenskih policah še tako preprosti hiši dodajo srce, kanček glamurj

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Delo

Kaj hrani prst in rastline?

Frančiška Pirnar

Delovanje komposta bo veliko učinkovitejše, če bomo pri sestavljanju kupa uporabili različne preparate.

Ker je november že kar poznojesenski mesec, se bodo dela na vrtu počasi končala. Mogoče nam bo vreme tudi v tej pozni jeseni še toliko naklonjeno, da bomo lahko ugodne vremenske razmere izkoristili za pripravo novega kompostnega kupa, saj smo zrel kompost že potrosili po izpraznjenih površinah. Delovanje komposta bo veliko učinkovitejše, če bomo pri sestavljanju kupa uporabili različne preparate. Zato bomo tokrat napisali nekaj o tem, čemu so takšni preparati namenjeni in zakaj se je vredno truditi z njihovo pripravo.

Ena osnovnih zakonitosti življenja je, da se živo lahko hrani le z živim. Tako kot se človek lahko hrani le z organsko, živo hrano, lahko obnavljamo prst, ki je tudi živ organizem, le z organskimi gnojili. Po Steinerju lahko prst vsebuje vse potrebne minerale, pa vendar rastline v njej ne uspevajo dobro, če nimajo na voljo energij, ki rast spodbujajo. Ko smo govorili o kolobarju, smo ugotovili, da na primer korenovke porabijo določene energije in naslednje leto na isti gredi ne bodo uspevale enake rastline, zato moramo posaditi rastline, ki  jim v kolobarju najbolje sledijo, na primer plodovke. Te energije, to »živost« dodamo gnoju, kompostu ali gnojevki s kompostnimi preparati, da hranijo rastline in obnavljajo humus.

Malo ljudi ve, da je Rudolf Steiner ne le utemeljitelj načel biodinamike, ampak tudi »oče« waldorfske pedagogike, pobudnik organske arhitekture, posvečal pa se je tudi raziskovanju antropozofske medicine.

V sredino kompostnega kupa damo koprivo (Urtica dioica), ki je po dr. Steinerju nenadomestljiva, primerja jo z delovanjem srca v organizmu. Kopriva je bila zakopana v tleh vse leto, brez živalske ovojnice, zaščitena le s šoto ali z glinenim loncem, da je niso raznesli deževniki. Kopriva vsebuje žveplo, kalij in kalcij ter železo, ki je za naravne tokove tako pomembno, kot je železo v krvi. Preparat koprive v kompostnem kupu ureja razkrajanje oziroma »prežame tla z razumnostjo«. Kjerkoli na vrtu raste kopriva, povsod ugodno vpliva na okolico, obenem pa jo lahko kadarkoli naberemo za čaj ali juho, saj imamo vedno na voljo njene sveže poganjke.

Koprive nikakor niso plevel, kajti kjerkoli na vrtu rastejo, povsod ugodno vplivajo na okolico, zato bi jih morali gojiti kakor druge vrtnine. Namenimo jim del zeliščne grede ali jih posadimo v osamljeni kot vrta. Ne bodo nam zamerile, njihovi sveži poganjki pa bodo vedno pri roki za pripravo čaja, kopeli, prikuhe ali juhe.

Preostale štiri preparate damo po enega v vsak vogal kompostnega kupa. Tako kakor kopriva je tudi rman pravi zaklad. Enako kot koprivni preparat potrebuje tudi preparat rmana (Achillea millefolium) za zorenje celo leto. Ko spomladi izkopljemo zakopane preparate, pripravimo jelenov mehur, ga napolnimo z rmanovimi cvetovi, ki smo jih navlažili z rmanovim čajem, mehur dobro zašijemo in zaščitenega pred mrčesom obesimo pod strešni napušč. Najbolje ga zaščitimo z gosto kovinsko mrežo. V jeseni ga bomo zakopali v tla, kjer bo zorel do pomladi. Sposobnost tega preparata je, da privede žveplo v pravo razmerje do drugih rastlinskih snovi. Skrbi za tvorbo kalija. Ko ga vstavimo v kompost, seva z neverjetno močjo v celem kupu. Po Steinerju lahko ta energija popravi veliko škode, ki jo povzroči »roparsko« gospodarjenje s prstjo in rastlinami.

Preparat kamilice (Chamomilla officinalis), ki zori v govejem črevesu, tudi vsebuje žveplo v homeopatski dozi, ki skrbi za tvorbo kalcija. Kalcij ohranja zdravje rastlin. Preparat kamilice zagotavlja stabilnost dušika v kompostu, kar spodbuja rast.

Preparat regrata (Taraxacum) zori v govejem mezenteriju. Cvetove navlažimo z regratovim čajem in z vsebino napolnimo kravji mezenterij. Dobro ga zašijemo in zakopljemo podobno kot preostale preparate približno 50 cm globoko. Z vseh strani ga zaščitimo z bezgovimi palicami in dobro označimo prostor, da ga spomladi ne iščemo preveč. Regrat vsebuje kremenčevo kislino, ki poskrbi za pravo razmerje med kremenčevo kislino in kalijem, kar daje kompostu ustrezno moč. Rastline, prežete s kremenčevo kislino, lahko pritegnejo iz svoje okolice vse, kar potrebujejo za rast.

Preparat hrastovega lubja, narejen iz grobo mletega zunanjega lubja hrasta (Quercus robur), zori v lobanji goveda ali konja, v mulju na vlažnem prostoru. To lubje vsebuje zelo veliko kalcija, ki ureja razmerje med etrskim in astralnim in tako skrbi za zdravo rast rastlin. Z umirjanjem etrskih energij preprečuje prebujno rast.

Ko je kompostni kup prepariran, ga poškropimo s preparatom baldrijana (Valeriana officinalis). Za preparat uporabimo sok zmletih in nato stisnjenih cvetov baldrijana. Sok pretočimo v steklenice in ga pustimo zoreti v temnem prostoru. Ko je vretje končano, sok pretočimo in steklenice zapremo. Za pripravek potrebujemo le nekaj kapljic na liter mlačne vode. Preparat ureja procese delovanja fosforja.

Opisani preparati omogočijo, da kompost postane polno in bogato gnojilo, ki bo zagotavljalo zdravo rast rastlin in kakovostno hrano uporabnikom. Mi, ki te preparate uporabljamo, ne razmišljamo o trudu, ki je potreben za izdelavo. Izdelava teh preparatov nas druži in tako obogati še na drugi ravni. Pridružite se nam!

Koprive nikakor niso plevel, kajti kjerkoli na vrtu rastejo, povsod ugodno vplivajo na okolico.

Stane Sušnik