Izšla je nova številka!

Trni kot orožje

O živih mejah smo pogosto pisali in spodbujali njihovo zasajanje, saj imajo številne pozitivne učinke za naše okolje, poleg tega pa so vsaka po svoje privlačne. Seveda ne zanikamo, da je z njimi

Vrtnine za čedalje bolj vroča poletja

Podnebne spremembe v naše poletje prinašajo vse bolj ekstremne temperature, veliko daljša pa so tudi obdobja, ko se temperature gibljejo nad 20 °C. Tako se spreminjajo tudi pravila gojenja nekater

Priprave na zasaditev balkonskih in okenskih korit

Skoraj ni človeka, ki ne bi ob pogledu na cvetoče pročelje hiše zavzdihnil od lepote. Okrasna korita na balkonskih ograjah in okenskih policah še tako preprosti hiši dodajo srce, kanček glamurj

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Delo

Delo na okrasnem vrtu v avgustu

ZR

Ta mesec delimo in presajamo odcvetele trajnice.

Proti koncu meseca presajamo potonike in pri tem pazimo, da je koreninski vrat tik pod površjem, največ 5 cm globoko.

Delimo in presajamo tudi druge odcvetele trajnice. Po sajenju jih moramo dobro zaliti, in če je vreme sušno, jih redno zalivamo vsak drugi dan, dokler se ne prepričamo, da so se prijele.

Na začetku meseca lahko posadimo jeseni cvetoče čebulnice, kot so jesenski podleski in jesenski žafrani (Crocus).

Presajamo in sadimo tudi belo ali alojzijevo lilijo in sejemo zarodne brstiče (male čebulice ob steblih in listih tigraste in brstične lilije, ki jih poberemo z rastlin). Zatiramo lilijevega hrošča.

Na stalni prostor presajamo dvoletnice, ki smo jih posejali spomladi.

Če želimo imeti več enakih rastlin, jih v tem mesecu lahko razmnožujemo s potaknjenci. Če ima rastlina velike liste, takšne so na primer hortenzije, jih pristrižemo in tako zmanjšamo listno maso, da ne bi po nepotrebnem porabljala moči za rast, ki naj bo usmerjena v tvorbo korenin, torej za ukoreninjenje. Če želimo, pripravimo tudi potaknjence fuksij in pelargonij.

Dalijam redno odstranjujemo odcvetele cvetove, pa bodo cvetele lepše in bolj bogato.

Če je treba, rastline zalivamo in preverjamo debelino zastirke.

Ta mesec prenehamo gnojiti trajnice, vrtnice in druge grmovnice, saj se morajo do jeseni utrditi, les pa mora dozoreti, da bo lahko zimski mraz prenesel brez posledic.

Do sredine avgusta še lahko obrezujemo zimzelene rastline (lovorikovce, rododendrone, pušpane in vse vrste iglavcev), od sredine avgusta pa jih lahko sadimo in presajamo ter jim tako damo možnost, da se do zime ukoreninijo. Po presajanju ali sajenju jih redno in izdatno zalivamo.

Če se zaradi dežja pojavi pepelasta plesen, moramo rastline škropiti s preslično brozgo ali česnovim čajem.

Trata
Za dobro spodbudo in vsaj za silo lep videz vrta zadošča, če poberemo rumeno listje z rastlin in pokosimo zelenico. Urejena trata namreč najbolj prispeva k negovani podobi vrta. Priporočljivo je, da trato potem, ko jo pokosimo, dobro pregrabimo. Z grabljenjem dvignemo polegla stebelca trav. Tako se izognemo grdi, rjavkasti podobi vrta, ki jo ustvarijo takšna stebla.

Obrezovanje žive meje
Avgust je še vedno primeren mesec tudi za obrezovanje žive meje. V močni pripeki tega ne počnemo, temveč raje počakajmo do druge polovice meseca, ko je v zraku že dovolj vlage in rastline lažje prenesejo obrezovanje. Do jeseni se bodo žive meje obrasle in spomladi bodo videti bolj urejene. Tudi snežna odeja jih bo težje upogibala in lomila. Več o rezanju živih mej smo na naši spletni strani že pisali. Ponovimo samo na kratko: režemo v obliki trapeza. Zgornja stranica je ožja, spodnja širša, bočni stranici pa sta poševni, tako da spodnji del žive meje lahko prejme dovolj svetlobe. Zgornja stranica naj bo v osrednji Sloveniji zaradi snega ožja, da težak sneg ne razkolje meje.

Dreamstime