Izšla je nova številka!

Trni kot orožje

O živih mejah smo pogosto pisali in spodbujali njihovo zasajanje, saj imajo številne pozitivne učinke za naše okolje, poleg tega pa so vsaka po svoje privlačne. Seveda ne zanikamo, da je z njimi

Vrtnine za čedalje bolj vroča poletja

Podnebne spremembe v naše poletje prinašajo vse bolj ekstremne temperature, veliko daljša pa so tudi obdobja, ko se temperature gibljejo nad 20 °C. Tako se spreminjajo tudi pravila gojenja nekater

Priprave na zasaditev balkonskih in okenskih korit

Skoraj ni človeka, ki ne bi ob pogledu na cvetoče pročelje hiše zavzdihnil od lepote. Okrasna korita na balkonskih ograjah in okenskih policah še tako preprosti hiši dodajo srce, kanček glamurj

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Delo

Nepogrešljiva trata

Priredil: Ernest Kociper

Ker trata na marsikaterem vrtu zavzema največjo površino, je njena oblika odločilnega pomena za celoten vtis, ki ga želimo ustvariti na vrtu.

Med osnovne pojme oblikovanja vrta spada razumevanje vodoravnih in pokončnih sestavin. V grobem lahko rečemo, da trata, brez katere si pri nas vrta skoraj ne znamo predstavljati, velja za vodoravno, ležečo prvino, medtem ko rastline (in še marsikaj drugega) vrt oblikujejo v pokončni smeri. Ker drugo brez drugega ne gre, se tokrat posvetimo trati kot oblikovni prvini vrta.

Ker trata na marsikaterem vrtu zavzema največjo površino, velja, da je njena oblika odločilnega pomena za celoten vtis, ki ga želimo ustvariti na vrtu. Pravokotno oblikovana trata z ravnimi robovi, ob katerih ležijo grede s cvetjem, ustvarja vtis odprtega vrta, na katerem lahko najdemo več mest za opazovanje in s tem dosežemo pestrost vtisov.

S trato, ki ima nepravilno obliko in na primer vijugaste robove ali se ponekod razširi, drugje pa oži, ustvarimo drugačen, nevsakdanje oblikovan vrt, na katerem se prizori razkrivajo med premikanjem. Tako lahko obiskovalca presenetimo, saj se mu prizori odpirajo nepričakovano.

Največkrat se ureditve vrta lotimo tako, da sprva umestimo grede in jim določimo obliko, potem pa okoli njih položimo trato. V resnici pa je bolj priporočljivo, če se ureditve lotimo v nasprotnem vrstnem redu: najprej določimo položaj in obliko trate, potem pa se posvetimo gredam.

Če želimo ustvariti vtis sodobnega, geometrijsko oblikovanega vrta – ki pa ne temelji le na pravokotni trati, obdani z gredami z več strani – moramo trato oblikovati kot niz prekrivajočih se pravokotnikov, kvadratov ali trikotnikov. Če jih postavimo prečno na glavno vrtno os, bomo bistveno spremenili obliko vrta. Nezasedeni prostor na vrtu bo zato zelo razgibano oblikovan, v te grede pa lahko posadimo rastline, ki so se uveljavile kot predstavnice sodobnih vrtov: okrasne trave, novozelandski lan idr.

Trata, oblikovana s krivinami, vzbuja bolj neformalen vtis, zato se take oblike pogosteje uporabljajo na večjih vrtovih, vendar so prav tako učinkovite tudi na manjših površinah, če pustimo trate zares prazne. Če bi radi povezali celotno oblikovno zasnovo, vključimo v krog oblikovano trato. Za pokušino oblikujmo majhen krog in ga umestimo v vrt, lahko pa potegnemo pogumno potezo in nanizamo več prekrivajočih se krogov.

Nekateri ljubiteljski vrtnarji, ki raje sami oblikujejo vrt, kot da bi to delo zaupali strokovnjaku, načrt vrta izrišejo na papirju, drugi ga izdelajo z računalniškim programom, tretji pa se lotijo načrtovanja na terenu. V vsakem primeru je mogoče načrtovano spremeniti, dokler nismo prekopali že preveč vrta. Pri oblikovanju osnovnih potez vrta si, kot smo že večkrat zapisali, pomagamo s cevjo za zalivanje, palicami in vrvico. Ti pripomočki zadoščajo za oblikovanje osnovnih razsežnosti. Vsekakor je priporočljivo pri takem delu večkrat stopiti vstran in od daleč oceniti, kako bodo načrtovane oblike učinkovale v resnici. Pri tem seveda bistveno vlogo igra moč predstavnosti, celo domišljija, bi lahko rekli.

Katerekoli oblike bomo izbrali za trato, naj bodo pravilne, bodisi krogi, pravokotniki ali trikotniki. Pod oznako »pravilne« mislimo na to, da naj bodo linije ravne, pravi koti in krogi zares krogi in ne nekakšne povožene elipse.

Marsikdo ima na vrtu večjo trato. Z leti si zaželimo spremembe, veselimo se novih zasaditev, zato se odločimo, da bomo trato zmanjšali. Pri tem imamo več možnosti. Robove lahko oblikujemo ravno, v pravilnem polkrogu, seveda pa niso prepovedani niti nepravilni, vijugasti robovi. Pomembno je le, da pri ustvarjanju novih robov trate uporabimo pravo orodje. Poklicni urejevalci imajo posebno orodje za rezanje ruše, ki je najbolj podobno polkrožni lopati. Rob tega orodja mora biti kar se da oster.

DELO3-23cm.jpg

S trato, ki ima nepravilno obliko in na primer vijugaste robove ali se ponekod razširi, drugje zoži, dosežemo drugačen, nevsakdanje oblikovan vrt.

Stane Sušnik