Izšla je nova številka!

Pomladno prebujanje z redkvicami

Mlada, sočna zelenjava nam koristi, da dopolnimo zaloge hranilnih snovi, ki smo jih iztrošili pozimi.

Pomirjujoče žuborenje vode

Naj bo šumenje morja, tok reke, preskakovanje kamenja bližnjega potoka ali curek vode iz vodnega motiva na vrtu, nam je zvok pretakajoče se vode domač in nas pritegne.

Poznamo sladki krompir?

Sladki krompir (Ipomoea batatas) se na naših vrtovih pojavlja šele zadnjih nekaj let – z namenom, da bi vzgojili gomolje.

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Delo

Pomanjkanje kisika je lahko usodno

ZR

Ker se v vročem vremenu v vodi raztopi manj kisika, se lahko zgodi, da ga začne tako primanjkovati, da je ogroženo življenje rib v našem bajerju.

Od površine ribnika je odvisno, koliko rib lahko imamo v njem. Kisik se namreč raztaplja v vodi povsod tam, kjer pride v stik z njeno površino. Tekoča in pršeča voda pospeši izmenjavo plinov, hkrati se povečuje vodna površina, zato je nevarnost za pomanjkanja kisika manjša. Tudi rastline, ki sproščajo kisik, so zelo priporočljive, vendar se fotosinteza odvija samo podnevi.

Bodimo pozorni, opazujmo, in če se pojavi kateri od naštetih znakov, takoj ukrepajmo.

Znaki, po katerih bomo razpoznali pomanjkanje kisika, so: črna in smrdeča voda, poginule ribe, ki jih zjutraj najdemo na vodni gladini (najprej začnejo poginjati večje ribe), ribe zjutraj s široko odprtimi usti zevajo na vodni gladini, česar običajno ne počnejo.

Kisika lahko začne primanjkovati zaradi več vzrokov: v vodi razpadajo ostanki hrane, če ribe preveč in prepogosto hranimo (hrana pri razpadanju porablja kisik), prevelik del vodne površine je prekrit z listi lokvanjev ali drugih plavajočih vodnih rastlin, ki ponoči porabljajo kisik, pretoplo vreme in pregrevanje vode v vodnem motivu, preveč rib za prostornino ribnika ali pokvarjena črpalka.

Kaj lahko ukrenemo?

Odstraniti moramo odvečne alge, plavajoče rastline in lokvanjeve liste, dolivati svežo vodo, imeti vključene vodne črpalke (vsaj ponoči in med največjo vročino), uravnavati število rib v ribniku. Morda so se preveč razmnožile in moramo njihovo število zmanjšati? Podarimo jih prijateljem! Nikakor pa jih ne smemo prenesti v stoječe vode v naravi.

Dreamstime