Izšla je nova številka!

Vrt svetovnega prvenstva v nogometu

Nogometna žoga predstavlja na vrtu poseben izziv, saj nežne rastline in predvsem lastniki vrtov ne prenesejo zgrešenih strelov na improvizirane gole med javorji in vrtnicami.

Paprika in čili na vrtu in na krožniku

Paprika vseh vrst, barv, oblik in ostrine.

Zalivanje na zelenjavnem vrtu

V vročih mesecih ne gre brez zalivanja vrta, a tega opravila se je priporočljivo lotiti čim bolj zgodaj zjutraj.

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Delo

Potaknjenci hortenzij

ZR

Hortenzije tudi avgusta še bohotno cvetijo in osvajajo naša srca.

Cvetoči grmi spremenijo podobe vrtov v cvetoče oaze, kjer pozabimo na vse, razen na čudovita rožnata, bela in modra socvetja, ki burijo našo domišljijo.

Če smo potrpežljivi in imamo rastline na vrtu posajene za lastno veselje, si lahko vzgojimo vse lepotice, ki jih vidimo pri znancih ali na obisku pri ljubiteljih hortenzij. Razmnoževanje je preprosto, le na cvetoče grme bomo morali počakati dve ali tri leta.

Izbrani hortenziji odrežemo enoletni poganjek, to je tisti, ki je brez cveta ali cvetnega nastavka. Odrežemo ga dva razvita lista pod vrhom in z nožem odstranimo vrh ter spodnji par listov. Liste, ki ostanejo, prirežemo. Potaknjenec potaknemo v rahlo, peščeno prst, ki ni pomešana z navadno mivko, temveč mešanici komposta in vrtne prsti dodamo kremenčevo mivko. Potaknjence režemo v oblačnem vremenu, nikoli v močnem soncu ali ko so rastline sparjene. V zemljo s paličico naredimo luknjo in vanjo do listov potisnemo potaknjenec. Prst dobro zalijemo in postavimo lonček na senčen prostor. Še bolje je, če ga vglobimo v vrtno prst. Če smo imeli srečno roko, se bo vejica ukoreninila že v dveh mesecih. Hortenzijo pustimo v lončku čez zimo, jo zaščitimo z zastirko in jo na stalen prostor presadimo šele spomladi.