Izšla je nova številka!

Trni kot orožje

O živih mejah smo pogosto pisali in spodbujali njihovo zasajanje, saj imajo številne pozitivne učinke za naše okolje, poleg tega pa so vsaka po svoje privlačne. Seveda ne zanikamo, da je z njimi

Vrtnine za čedalje bolj vroča poletja

Podnebne spremembe v naše poletje prinašajo vse bolj ekstremne temperature, veliko daljša pa so tudi obdobja, ko se temperature gibljejo nad 20 °C. Tako se spreminjajo tudi pravila gojenja nekater

Priprave na zasaditev balkonskih in okenskih korit

Skoraj ni človeka, ki ne bi ob pogledu na cvetoče pročelje hiše zavzdihnil od lepote. Okrasna korita na balkonskih ograjah in okenskih policah še tako preprosti hiši dodajo srce, kanček glamurj

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Delo

Kaj vse je lahko zastirka?

ZR

Poletno zastiranje prsti, ki naj na vrtu ne bi bila nikoli gola, je zakon. Res je, da gredice niso videti tako urejene, kakor če so prazne, vendar je učinek zastirke preveč dragocen, da bi se ji lahko odrekli.

Snov za zastiranje ne bi smela biti težava, saj lahko uporabimo marsikaj od tistega, kar bi drugače končalo na kompostu.

Najlažje pridemo do zastirke s pokošeno travo z vrtne trate, ki jo redno kosimo in zato ne vsebuje travnih semen. Izogibajmo se tudi nezrelim latom, saj na gredi dozorijo in sprostijo seme.

Travo, če le imamo možnost, prej posušimo in jo šele nato raztrosimo okoli rastlin, saj se sveže travne bilke ob prvem dežju sprimejo, zato se v njih zaradi pomanjkanja kisika lahko naselijo plesni ali začnejo gniti. Tudi zato plast pokošene trave v zastirki ne sme biti predebela.

Zastiramo lahko tudi z listjem, toda biti mora zdravo, brez bolezenskih znakov. Bolno listje brez oklevanja zažgemo in tako preprečimo širjenje bolezni.

Za mnoge vrtičkarje in tudi po priporočilih strokovnjakov je najboljša zastirka slama raznih žitaric, kot so pšenica, oves, kamut itn. Vendar pozor! Na okrasnem vrtu lahko uporabimo zastirko iz katerekoli slame, če pa želimo pridelati domačo, zdravo zelenjavo, se zastirki z velikih njiv, kjer je žito obdelano z raznimi pesticidi in herbicidi, odpovejmo. Slamo poskusimo poiskati pri ekoloških kmetih ali pa nekaj gredic svojega vrta vsako leto zasejmo s katerim od omenjenih žit. Takšna zastirka ni primerna za vetrovne lege.

Zmleti deli rastlin, ki smo jih na vrtu porezali ali požagali, so tudi ena od možnosti. Za takšna opravila so najboljši strojni drobilci vrtnih odpadkov, vendar so ti dostikrat prešibki, da bi z njimi lahko uspešno drobili večje, olesenele dele rastlin. Rastline, ki jih zmeljemo, morajo biti zdrave.

Drevesno lubje mora biti na zelenjavnih gredicah zmleto bolj fino, na okrasnih pa lahko uporabimo grobo zmletega. Lubje naj ne bo sveže, temveč uležano, saj lahko smola, ki se izceja iz koščkov lubja iglavcev, škodi rastlinam. Sveže lubje škoduje pred kratkim posajenim rastlinam, prav tako ga ne uporabimo za zastiranje mladih grmov in dreves.

Kot zastirko lahko uporabimo tudi kompost, ki pa ga ne raztresamo okoli na novo posajenih rastlin ali mladih rastlin. Komposta ne vkopljemo, temveč ga pustimo ležati na prsti kakor pravo zastirko.

Dobra in priročna zastirka so tudi pleveli, ki jih izpulimo ob okopavanju gredic. Zastiramo samo z mladimi pleveli, ki še ne cvetijo ali, bog ne daj, celo semenijo. Mlade rastlinice se bodo na površju prsti, ki jo žge sonce, hitro posušile in zato ni nevarnosti, da bi se ponovno vrasle.

Odlična zastirka so rastline za zeleno gnojenje, ki jih pokosimo in še sveže raztrosimo po gredi. Korenine teh rastlin naj ostanejo v zemlji, saj imajo nekatere od njih (zlasti metuljnice) na koreninah koristne mešičke, v katerih se skriva za rast prepotreben dušik. Takšno gredo samo prerahljamo in vanjo posadimo nove rastline.

In še nasvet: zastirke nikoli popolnoma ne približajmo steblom rastlin, temveč naj bo od njih odmaknjena vsaj pet centimetrov. To velja tako za trajnice, zelenjavo, grme in drevesa, pri katerih naj bo razdalja od debla večja. Ker je prst pod zastirko vlažna, se vanjo rad naseli voluhar, zato naj redno pregledovanje gred postane rutina.

Dreamstime