Izšla je nova številka!

Vrt svetovnega prvenstva v nogometu

Nogometna žoga predstavlja na vrtu poseben izziv, saj nežne rastline in predvsem lastniki vrtov ne prenesejo zgrešenih strelov na improvizirane gole med javorji in vrtnicami.

Paprika in čili na vrtu in na krožniku

Paprika vseh vrst, barv, oblik in ostrine.

Zalivanje na zelenjavnem vrtu

V vročih mesecih ne gre brez zalivanja vrta, a tega opravila se je priporočljivo lotiti čim bolj zgodaj zjutraj.

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Delo

Vodni motivi poleti

ZR

Če v življenje v vodi ne posegamo preveč in vode v vodnem motivu ne menjamo prepogosto, se bo sčasoma vzpostavilo ravnotežje, ki nam bo prihranilo veliko dela.

Če nas motijo alge, jih lahko iz vode poberemo z grabljami ali jih preprosto navijemo na palico ter damo na kompost. Že naslednje leto bo alg manj, čez dve leti pa bo voda v bazenu čista. Ne pričakujmo sicer, da bo bistra, ker so bistre samo reke in potoki, ki tečejo in se pretakajo, stoječa voda pa je vedno temnejše barve, kar nas naj ne moti. Ima to prednost, da se v njej dobro počutijo vodni prebivalci, rastline in da na gladini odsevajo oblaki. Vodne rastline, ki jih običajno gojimo v vrtnih ribnikih, so navajene na stoječo vodo, v kateri rastejo tudi njihove divje sorodnice. Zato tudi nismo in ne bomo nikoli videli lokvanjev rasti v bistri reki ali potoku. Samo biološko uravnotežena voda domačega bajerja zagotavlja čudovito cvetenje lokvanjev.

Tudi ličinke kačjih pastirjev in mladice rib se bodo v takšnem vodnem motivu razvijale in rasle, kakor je treba, brez pomoči kemije. Ker so ličinke kačjega pastirja in mladice rib zelo požrešne, se v vodnem motivu ne bodo mogle razviti ličinke komarjev. Ribe poleti redno hranimo s pripravljeno hrano v kosmičih ali briketih, ki jo kupimo v specializiranih trgovinah. Poškodovane ribe ali takšne, ki kažejo bolezenske znake, osamimo in jih hranimo posebej. V ustrezni trgovini ali ustanovi povprašajmo za vzrok bolezni, in če je mogoče, jih tudi zdravimo.

Dreamstime