Izšla je nova številka!

Zelenjavni vrt

Naj bo hrana tudi za dušo.

Vrtnice

Brezčasne cvetljične kraljice malo drugače.

Setveni koledar

Kako izbrati, katerega bomo uporabili?

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Delo

Zelenjavni vrt v juliju

ZR

Julija dogajanje na vrtu doseže vrhunec. Zelenjave je v izobilju, trajnice in enoletnice cvetijo kakor za stavo in tudi balkoni so obloženi s cvetjem.

Ker pa nesreča nikoli ne počiva in ker nam meteorologi obljubljajo vse več neurij, se slika cvetočega vrta lahko v hipu spremeni. Zato se ne pritožujmo, da je preveč sonca, kadar sije cele dneve, ali dežja, če pada nekaj dni zapovrstjo. Sprijaznimo se z vremenom, saj nanj ne moremo vplivati, lahko pa na vrtu storimo marsikaj, kar bo ublažilo posledice morebitne suše, toče ali navala škodljivcev.

Izpraznjene gredice, s katerih smo pobrali prvo zelenjavo, prezračimo s prekopnimi vilami. Nanje še lahko posejemo korenje, blitvo, zimsko redkev, rdečo peso, solato in sladkorni radič. Dosajamo endivijo, brstični ohrovt, cvetačo, por, kitajsko zelje, če pa imamo zelenjave dovolj, na izpraznjeno gredo posejemo rastline za zeleno gnojenje (detelje, facelijo, volčji bob, ogrščico).

Ker rastline bujno rastejo in plodijo, jih dodatno hranimo z rastlinskimi pripravki v obliki poparkov ali z izvlečki v vodo namočenih rastlin, najbolje koprive in njivske preslice.

Obsipavamo rastline paradižnika, zelja in pora. Paradižnikom odstranjujemo zalistke in jih redno privezujemo k dovolj visokim oporam. Zlasti to velja za cepljene paradižnike in nekatere bujno rastoče križance.

Kumare redno trgamo, saj s tem vzpodbudimo nastajanje novih nastavkov. Torej: več kumar bomo pobrali, več bo zraslo novih. Plodov ne trgamo, temveč jih odrežemo z ostrim nožem, ker le tako ne poškodujemo krhkega stebla.

Če se tla navzlic zastirki izsušijo, jih močno in temeljito zalijemo. Rastline redno pregledujmo in škodljivce sproti odstranjujmo.

Dreamstime