Izšla je nova številka!

Trni kot orožje

O živih mejah smo pogosto pisali in spodbujali njihovo zasajanje, saj imajo številne pozitivne učinke za naše okolje, poleg tega pa so vsaka po svoje privlačne. Seveda ne zanikamo, da je z njimi

Vrtnine za čedalje bolj vroča poletja

Podnebne spremembe v naše poletje prinašajo vse bolj ekstremne temperature, veliko daljša pa so tudi obdobja, ko se temperature gibljejo nad 20 °C. Tako se spreminjajo tudi pravila gojenja nekater

Priprave na zasaditev balkonskih in okenskih korit

Skoraj ni človeka, ki ne bi ob pogledu na cvetoče pročelje hiše zavzdihnil od lepote. Okrasna korita na balkonskih ograjah in okenskih policah še tako preprosti hiši dodajo srce, kanček glamurj

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Delo

Zelenjavni vrt v juliju

ZR

Julija dogajanje na vrtu doseže vrhunec. Zelenjave je v izobilju, trajnice in enoletnice cvetijo kakor za stavo in tudi balkoni so obloženi s cvetjem.

Ker pa nesreča nikoli ne počiva in ker nam meteorologi obljubljajo vse več neurij, se slika cvetočega vrta lahko v hipu spremeni. Zato se ne pritožujmo, da je preveč sonca, kadar sije cele dneve, ali dežja, če pada nekaj dni zapovrstjo. Sprijaznimo se z vremenom, saj nanj ne moremo vplivati, lahko pa na vrtu storimo marsikaj, kar bo ublažilo posledice morebitne suše, toče ali navala škodljivcev.

Izpraznjene gredice, s katerih smo pobrali prvo zelenjavo, prezračimo s prekopnimi vilami. Nanje še lahko posejemo korenje, blitvo, zimsko redkev, rdečo peso, solato in sladkorni radič. Dosajamo endivijo, brstični ohrovt, cvetačo, por, kitajsko zelje, če pa imamo zelenjave dovolj, na izpraznjeno gredo posejemo rastline za zeleno gnojenje (detelje, facelijo, volčji bob, ogrščico).

Ker rastline bujno rastejo in plodijo, jih dodatno hranimo z rastlinskimi pripravki v obliki poparkov ali z izvlečki v vodo namočenih rastlin, najbolje koprive in njivske preslice.

Obsipavamo rastline paradižnika, zelja in pora. Paradižnikom odstranjujemo zalistke in jih redno privezujemo k dovolj visokim oporam. Zlasti to velja za cepljene paradižnike in nekatere bujno rastoče križance.

Kumare redno trgamo, saj s tem vzpodbudimo nastajanje novih nastavkov. Torej: več kumar bomo pobrali, več bo zraslo novih. Plodov ne trgamo, temveč jih odrežemo z ostrim nožem, ker le tako ne poškodujemo krhkega stebla.

Če se tla navzlic zastirki izsušijo, jih močno in temeljito zalijemo. Rastline redno pregledujmo in škodljivce sproti odstranjujmo.

Dreamstime