Izšla je nova številka!

Trni kot orožje

O živih mejah smo pogosto pisali in spodbujali njihovo zasajanje, saj imajo številne pozitivne učinke za naše okolje, poleg tega pa so vsaka po svoje privlačne. Seveda ne zanikamo, da je z njimi

Vrtnine za čedalje bolj vroča poletja

Podnebne spremembe v naše poletje prinašajo vse bolj ekstremne temperature, veliko daljša pa so tudi obdobja, ko se temperature gibljejo nad 20 °C. Tako se spreminjajo tudi pravila gojenja nekater

Priprave na zasaditev balkonskih in okenskih korit

Skoraj ni človeka, ki ne bi ob pogledu na cvetoče pročelje hiše zavzdihnil od lepote. Okrasna korita na balkonskih ograjah in okenskih policah še tako preprosti hiši dodajo srce, kanček glamurj

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Delo

Že razmišljate o pomladi?

Melita Miš Strgar

Kadar spomladi opazujemo cvetoče čebulice, si ne moremo kaj, da v glavi ne bi naredili načrta, kam vse bomo posadili tulipane, narcise, žafrane, še kakšen cesarski tulipan, pa morda okrasno čebulo z velikim cvetom …

Potem pride jesen in razmišljati začnemo nanovo. Marsikaj nam uide iz glave, malo spremenimo spomladanske zamisli, z globokimi vzdihi koprnimo ob pogledu na fotografije v revijah in knjigah, malo deluje naša domišljija, in ko pridemo v dobro založene vrtne centre, smo ponavadi zopet na začetku, saj je ponudba tako bogata, da se je res težko odločiti, kakšni odtenki bodo letos cveteli na raznih kotičkih našega vrta. 

Kako se torej odločiti? Na majhnem vrtu posadimo samo nekaj sort in vrst spomladi cvetočih čebulnic. Izbirajmo jih ne samo po barvi in obliki cveta, ampak tudi po tem, kako zgodaj cvetijo. Najzgodnejši tulipani bodo z živahnimi barvami opozorili nase že konec marca, za večino ljubiteljev teh žlahtnih cvetlic so najlepši aprilski – srednje zgodnji (najzanimivejši tudi po obliki: večcvetni, polnocvetni, nazobčani), pozni pa pričarajo pomlad do srede maja. Ti so lahko visoki tudi 60 cm, kar je dobro vedeti, saj narekujejo skrbno izbiro prostora in pravilen izbor rastlin, ki jih obkrožajo.

Kakor vse stvari na tem svetu, se spreminja tudi naš okus glede priljubljenih čebulnic. Večja ponudba v vrtnih centrih in drugih trgovinah nas postavlja pred izbiro in zato pač veselo prebiramo ter izbiramo. Nekaj let so bili hudo moderni črni, nato smo se navduševali nad drobnimi botaničnimi in še pred nekaj leti nad lilijasto cvetočimi  tulipani. V zadnjih dveh letih so moderni polni, potonikam podobni cvetovi, po katerih je tudi največ povpraševanja, tesno pa ji sledijo papagajasti tulipani ali tulipani iz skupine rembrandt, z zanimivimi skrivenčenimi in nacefranimi dvobarvnimi cvetnimi lističi. Nasploh je povpraševanje po dvobarvnih tulipanih veliko, vrača pa se tudi zanimanje za črne lepotce.

Seveda bodo najbolj zgodaj zacveteli drobnocvetne narcise in žafrani. Če so nam bolj všeč nežni cvetovi, potem ne prezrimo jaric (Eranthis hyemalis), ki svoje rumene cvetne glavice ponujajo na ogled že takrat, ko vrt še prekriva snežna odeja. Jarice sadimo na stalni prostor, in če jim bo tam všeč, jih bo vsako leto več. Čeprav zvončke pri nas pogosto srečamo v naravi, si jih želimo imeti tudi doma, malo zaradi nostalgije, malo pa zaradi njihove oblike in barve cvetov. Če želimo vrtno izvedbo, seveda poiščemo takšne s polnimi cvetovi.

Na večjih vrtovih si lahko privoščimo več. Grede s trajnicami bodo postale zanimive že zgodaj spomladi. Si predstavljate gredo host, ki je čudovita čez poletje? Aprila se njihovi listi šele začnejo razvijati, zato prazen prostor dopolnimo z belimi tulipani ali drugimi cvetovi nežnih barv. Greda srčkov (Dicentra) in orlic (Aquilegia) pa bo pravo slikarsko platno do srede junija, če nanjo posadimo kakšen črni tulipan in okrasno čebulo. Če želite imeti moderno in na pogled naravno zasaditev, čebulice premišljeno kombinirajte s trajnicami.

Zakaj bi spomladansko cvetoče čebulnice sadili že zdaj? Mar ne bi s sajenjem počakali do pomladi? Nikakor! Jeseni jih moramo posaditi zato, ker morajo prezimiti, kar pomeni, da morajo biti njihovi založni organi (živi organizem z zalogo hranil, nekaj shrambi podobnega) nekaj časa izpostavljeni nizkim temperaturam, da lahko cvetijo. Če tega ni, bodo večinoma odgnali samo liste ali še tega ne. Če jih bomo posadili že zdaj, bodo čebulice izbranih čebulnic do zime že odgnale korenine in zato bodo na vrtu spomladi zacvetele med prvimi.

Pod listopadne grmovnice in drevesa ter ob žive meje posadimo opazne morske čebulice (Scille), hrušice (Muscari) in drobnocvetne vetrnice (Anemone coronaria). Rob ob trati pa naj bo domovanje narcis, na primer belo-rumenih lepotic, ki bodo nekaj let zapored močno cvetele.

Vsekakor pa dišeče čebulnice, kot so hijacinte in nekatere sorte narcis ter žafranov, spadajo na predvrt. Kaj je lepšega kot vonj po cvetju, ko odhajamo zdoma in ko se vanj zopet vračamo? Da ne omenjamo obiskovalcev, ki jih bo dišeča dobrodošlica zagotovo navdušila.

Za lepo pomladno cvetenje izberite ustrezno velike in zdrave čebulice, naj cena ne bo glavno merilo. Tulipani naj imajo oznako 11/12 ali še bolje 12+, narcise 14/16, hijacinte 15/16.

Vsi tisti, ki se ne utegnete poglabljati v kombinacije s trajnicami ali dvoletnicami, pa namenite čebulnicam vsaj en kvadratni meter veliko gredo, na katero posadite od 80 do 100 čebulic tulipanov v kombinaciji dveh barv in čakajte na zavidljive poglede z ulice.

Ko bo delo opravljeno, nas in čebulice čaka nekaj zimskega počitka. Oboji ga bomo potrebovali: čebulice, da nas razveselijo s pomladanskim cvetjem, mi pa, da bomo uživali na vrtu med vrtnimi opravili.

Marianne Majerus