Izšla je nova številka!

Igra barv v poletnem vrtu

Večina lastnikov vrtov pravi, da je njihov zeleni raj najlepši v pozni pomladi. In ja, res je, maja in junija zagotovo cveti najbolj množičen orkester rastlin, ob taki eksploziji barv pa je nedvom

10 idej za dnevno sobo na prostem

Tisti, ki so dovolj srečni, da imajo okrog hiše nekaj svoje zemlje, to navadno dobro izkoristijo. Spremenijo jo v zelenico, morda otroško igrišče in zelo pogosto tudi v zelenjavne gredice. V zadn

Ameriška borovnica

Čas je, da se z bolj ali manj visokih krošenj sadnega drevja spustim k tlom, k sadnim grmom. O jagodičju bo torej tekla beseda. Sem spadajo maline, robide in njihovi križanci, rdeči, beli in črn

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Balkoni

Vrtiček na okenski polici

Davor Špehar

Urbani ljubitelji doma pridelanih vitaminov znajo pozimi dobro izkoristiti okenske police. Na njih je mogoče »vzgojiti« pravi mali vrtiček, v katerem lepo rastejo zelišča, kot so origano, drobnjak, timijan, peteršilj in rožmarin, lahko pa uspešno vzgajamo vitamine tudi v obliki mikro zelenjave in domačih kalčkov.

Zimske okenske police so lahko zelene in uporabne

Veseli me, da čedalje več vrtičkarjev v mestu in na podeželju poskrbi tudi za zimski zeliščni vrt na okenski polici. Zagotovo se strinjate, da je poleg svoje koristnosti tudi nadvse lep na pogled. Pa še čudovito diši in subtilno aromatizira naše prostore. Naravna dekoracija notranjih prostorov, ki sredi zime res ne bi smela manjkati v nobenem domu.

V zimskem času so najpriljubljenejša sveža zelišča, ki jih pogosto uporabljamo v kuhinji in jih je dobro imeti vedno pri roki. Če ste sveža zelišča z vrta jeseni presadili v lončke in jih prenesli v notranje prostore, ste se seveda odločili za najoptimalnejšo rešitev in ste si tako priskrbeli brezplačno zimsko oskrbo s svežimi domačimi zelišči. Za gojenje na okenskih policah priporočamo origano, drobnjak, timijan, peteršilj in rožmarin. To so tudi najpogostejša zelišča, ki jih uporabljamo v domači kuhinji v hladnem delu leta. Drobnjak največkrat uporabljamo v solatah in omakah. Peteršilj največkrat dodajamo juham, nekaterim solatam in številnim kuhanim jedem. Tudi rožmarin je priljubljeno zelišče, ki ga dodajamo mesnim jedem, zlasti z jagnjetino. Origano pogosto uporabljamo za različne omake. Timijan pa se ujema s perutnino in ribami.

V notranjih prostorih bo nekoliko slabše uspevala tudi sicer zelo priljubljena in uporabna bazilika. To še posebej velja za zimski čas. Če ste jo že poskusili prezimljati na okenski polici, ste verjetno že sami ugotovili, da se je v nekaj tednih žal spremenila v precej žalosten primerek. Enostavno ji manjka sončnih žarkov in brez njih ne more ohranjati svoje polne kondicije. Precej lažje je na okenski polici, tudi pozimi, obdržati meto. Verjetno jo prav zato v zimskem času v Sloveniji srečamo na številnih urbanih okenskih policah, nekoliko manj pogosta pa je na podeželju.

Zelišča potrebujejo dovolj svetlobe

Zelišča so rastline sonca in zato veliko svetlobe potrebujejo tudi v zimskem času. Zato, da se bodo na okenski polici počutile dobro, jim moramo ...

Celoten članek preberite v decembrski izdaji revije Rože&vrt/Zeleni raj.

za naslovno fotko

Shutterstock