Izšla je nova številka!

Cvetoči oblački na balkonih in terasah

Zdaj pa res že zelo napeto razmišljamo, kaj bomo posadili v naša okenska ali balkonska korita in okrasne lonce! Čeprav nikakor ne gre prehitevati in z zasajevanjem počakamo, da v celoti mine neva

Paprika – plodovi sonca na vrtu

Paprika je rastlina, ki jo prav po krivici zanemarjamo. Slovenci so se resnično in globoko zaljubili v paradižnik, paprika pa je ostala na stranskem tiru, čeprav je pravzaprav veliko bolj uporabna

Odpravljene dileme urbanega vrtičkarja

V mestnih vrtovih je največkrat malo prostora in urbani vrtičkarji smo še pogosteje kot drugi postavljeni pred številne dileme, ob katerih tehtamo različne prednosti in slabosti. Se izplača post

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Balkoni

Poznopoletna osvežitev dnevne sobe na prostem

C.U.

Terasa, na kateri smo si uredili dnevno sobo na prostem, je bila verjetno naš najbolj obiskan domači kotiček v vročih poletnih dnevih. Na njej smo se ohlajali z mrzlo pijačo v rokah, brali sproščujočo knjigo na mehkem ležalniku in klepetali s prijatelji ob slastnem kosilu, pripravljenem na žaru. Ob vsem tem smo uživali v lepoti naših zelenih ljubljenk in z velikim ponosom občudovali njihov poletni blišč. V teh dneh, ko se poletje približuje h koncu, pa se počasi spreminja tudi videz naše terase … Bleščava rastlin počasi ugaša, vročinski udari pa so katero od njih tudi tragično pokončali. Je tako čas, da se počasi poslovimo od svoje dnevne sobe na prostem? Odgovor je odločen NE. Preberite, kako jo lahko na hitro osvežite, da boste v njej lahko uživali vse do takrat, ko vas bo z nje končno pregnalo mrzlo poznojesensko vreme.

Izkušnje preteklih let nam kažejo, da indijanska poletja niso več nobena redkost. Tako se lahko nadejamo, da nas do zime čaka še kar nekaj toplih in suhih dni, ki jih bomo lahko izkoristili za uživanje na domači terasi. In prav je, da si jo tudi ob koncu sezone uredimo tako, da bomo v njej lahko maksimalno uživali. Za bonus nas, tako kot je to značilno za poletje, ob sproščanju ne bodo več pretirano motili ose in drugi insekti.

Opešane rastline morajo proč

Za osvežitev terase moramo najprej preveriti stanje svojih rastlin. Za njimi je nekaj precej napornih mesecev, ko jih je po eni strani cvrlo močno sonce, po drugi pa so jo klestile viharne deževne kaplje in skoraj hurikanski vetrovi. Še posebej, če rastline rastejo v okrasnih loncih, jim letos res ni bilo lahko, in to se na njihovem videzu zagotovo pozna. Čeprav je težko, pa moramo biti včasih tudi na vrtu nekoliko neizprosni. Rastline, ki so močno poškodovane, morda skoraj v celoti posušene, zgnite, objedene ali požgane, morajo stran. Nič jim ne bo pomagalo, če jih boste pustili, da še nekaj naslednjih mesecev žalostno propadajo, zato jih odstranite in tako naredite mesto za nove lepotice. Če ocenite, da gre le za akutno težavo, ki je posledica letošnjih vremenskih razmer, in veste, da si bo rastlina do naslednje sezone opomogla, je seveda ne zavrzite, temveč ji za teh nekaj naslednjih mesecev določite mesto v ozadju, kjer ne bo pretirano motila celotnega videza terase.

Zasadite prazna mesta

Ko bomo izčrpane rastline odstranili, nam bodo ostala prazna mesta, ki pa seveda predstavljajo priložnost, da dom ponudimo novim rastlinam. Najlažjo možnost nam ponujajo proti zmrzali odporne zimzelene rastline, ki bodo ostale lepe tudi čez zimo. Za zapolnitev mest uporabimo manjše pripadnice, za piko na i pa lahko dodamo še simpatične sedume, ki so lahko v manjših glinenih okrasnih lončkih lep okras tudi same.

Če se katero od okrasnih loncev ali korit povsem izprazni ...

Celoten članek, v katerem so predstavljene tudi zanimive kombinacije zasaditev za poznopoletne okrasne lonce, preberite v septembrski izdaji revije Rože&vrt /Zeleni raj.

za naslovno fotko

shutterstock