Izšla je nova številka!

2 P-ja: pastinak in portulak

Pastinak je verjetno najmanj znana zelenjava za domačo juho. Vsi poznamo korenček, peteršilj, zeleno, brez njih tudi ni domače goveje ali zelenjavne juhe. Pastinak pa nekako ni našel poti v naša

9 napak, ki se jim želimo izogniti pri vrtnarjenju na visokih gredah

Visoke grede ljubitelje vrtnarjenja navdušujejo vedno bolj in postajajo pravi »bum« tako na manjših kot tudi na večjih vrtovih ter celo na terasah in balkonih. Ja, res so nadvse praktične, pa š

Preizkušene zmagovalke z balkonov

Juhu, prihaja čas, ko bomo lahko spet naše balkone in terase oblekli v cvetje. Predvsem dame smo velike ljubiteljice balkonskih rož, in čeprav se že skoraj tradicionalno na slovenskih balkonih bo

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Balkoni

Preizkušene zmagovalke z balkonov

Špela Korinšek Kaurin

Juhu, prihaja čas, ko bomo lahko spet naše balkone in terase oblekli v cvetje. Predvsem dame smo velike ljubiteljice balkonskih rož, in čeprav se že skoraj tradicionalno na slovenskih balkonih bohotijo predvsem pelargonije in surfinije, številni z veseljem izberemo tudi malce bolj drzne cvetoče zasaditve. Že veste, kakšno zmagovalno kombinacijo boste posadili letos?

Ponudba enoletnic in trajnic je v vrtnarijah vsako leto bolj pestra in z malce domišljije lahko hiše okrasimo s prav zares izjemnim cvetočim nakitom, ob katerem mimoidoči ne bodo mogli zapreti ust. Prejšnji mesec, ko so odmevale nesreče planincev pod plazovi v naših gorah, je moje srce spet zaskelel spomin na zame eno najbolj izjemnih dam, kar sem jih kdaj spoznala, srčno in predano strokovnjakinjo za balkonske zasaditve Ruth Podgornik Reš. Če obožujete balkonske rože in cvetoče zasaditve, ste jo zagotovo poznali tudi sami. Nikoli ne bom pozabila, koliko ur je vložila v natančno izrisovanje kombinacij, ki jih je nato prenesla v okrasna korita in jih s fotografijami zapečatila v svoj arhiv, da je lahko imela naslednje leto zares kakovostno iztočnico za novo razmišljanje. Njene cvetlične kreacije so bile zares nekaj posebnega in še danes lahko na katerem od balkonov opazim, kako lastniki v svojih zasaditvah ohranjajo Ruthin slog.

Decembra je minilo natanko deset let, odkar se je Ruth, kot skoraj vsak dan prej, odpravila na jutranji pohod proti Kredarici, a je kmalu po sončnem vhodu njen dih za vedno ugasnil plaz na novo nasutega snega. Vsi, ki smo jo poznali, smo le stežka razumeli, zakaj se je moralo življenje tako kreativne ženske končati toliko prekmalu, tolažila nas je le misel, da je umrla tam, kjer ji je bilo najlepše – v hribih. S tem pa je zapustila tudi svojo drugo veliko strast – rožice in ljubitelji rož smo ostali brez pomembne pionirke v oblikovanju sodobnih balkonskih zasaditev.

Ker mi je Podgornikova postavila tako visoke standarde, priznam, da mi je danes, kot urednici te izjemne revije, eden izmed največjih izzivov ustvarjati prispevke o balkonskih zasaditvah. Rada bi vam ponudila nekaj izjemnega, navdušujočega, nekaj, kar bo spremenilo vaše poglede na cvetoči nakit vaših domov …, kot je to počela Ruth. 

V aprilski izdaji revije Rože&Vrt/Zeleni raj si oglejte čudovite zasaditve, ki bi zagotovo očarale tudi Ruth. Naj vam bodo navdih za letošnje zasaditve na vaših balkonih! Kliknite in si jih poglejte!

Skica za zasaditev Divja lubenica

Špela Korinšek Kaurin