Izšla je nova številka!

Cvetoči oblački na balkonih in terasah

Zdaj pa res že zelo napeto razmišljamo, kaj bomo posadili v naša okenska ali balkonska korita in okrasne lonce! Čeprav nikakor ne gre prehitevati in z zasajevanjem počakamo, da v celoti mine neva

Paprika – plodovi sonca na vrtu

Paprika je rastlina, ki jo prav po krivici zanemarjamo. Slovenci so se resnično in globoko zaljubili v paradižnik, paprika pa je ostala na stranskem tiru, čeprav je pravzaprav veliko bolj uporabna

Odpravljene dileme urbanega vrtičkarja

V mestnih vrtovih je največkrat malo prostora in urbani vrtičkarji smo še pogosteje kot drugi postavljeni pred številne dileme, ob katerih tehtamo različne prednosti in slabosti. Se izplača post

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Balkoni

9 napak, ki se jim želimo izogniti pri vrtnarjenju na visokih gredah

Špela Korinšek Kaurin

Visoke grede ljubitelje vrtnarjenja navdušujejo vedno bolj in postajajo pravi »bum« tako na manjših kot tudi na večjih vrtovih ter celo na terasah in balkonih. Ja, res so nadvse praktične, pa še lepe za povrhu. Kot povsod pa tudi v tem primeru obstajajo tipične napake začetnikov, ki nam povzročijo kar nekaj sivih las in nas ovirajo pri doseganju res polnih potencialov. Ste za to, da se tem napakam v primeru visokih gred še pravočasno izognete?

Napačna lega

Visoke grede nam dajejo možnost, da v okolici našega doma za rast rastlin izkoristimo res najboljše razmere. Ker nismo vezani na z zemljo pokrito površino, jih lahko postavimo skoraj kjerkoli, če le imamo ravno podlago. Marsikdo se glede pravega mesta namesto z vidika praktičnosti odloča na podlagi videza, ki ga na svojem vrtu ali na terasi želi doseči. To je lahko kritična napaka, zaradi katere naše rastline bodisi nikoli ne bodo take, kot bi si želeli, bodisi bomo morali svoj izbor rastlin močno omejiti na tiste, ki jim bodo ustrezale ne ravno najbolj idealne razmere.

Za uspešno in bujno rast večina rastlin, še posebno pa zelenjadnic, potrebuje veliko svetlobe in toplote. Pravilo prek prsta je vsaj šest do osem ur direktnega sonca na dan. Ko se tako odločamo o tem, kam bi postavili visoko gredo, naj bo v prvi vrsti naš motiv tja, kjer je največ sonca. Da bi to lahko zanesljivo ocenili, je priporočljivo, da še pred postavitvijo visokih gred okolico doma nekaj časa natančno opazujemo – kako padajo sončni žarki in kaj jim stoji napoti. Pomagamo si lahko tudi s spletno aplikacijo http://suncalc.net/, ki nam na podlagi GPS-koordinat naše lokacije prikaže pot sonca na določen dan v letu.

V vsakem primeru je najbolj zanesljiva možnost ta, da visoke grede postavite na južno stran vaše hiše, izogibajte pa se severni, saj bodo tam stene metale trdoživo senco in kradle sončne žarke vašim rastlinam. Pazimo tudi, da grede ne postavljamo pod drevo, nadstrešek ali drug višji objekt. Pri tem naj vas ne skrbi, da bodo v velikem koritu rastline na vročini preveč trpele. Odlična prednost visokih gred je tudi, da lahko na njihovo ogrodje zelo preprosto pritrdimo loke, ki nam pomagajo, da rastline po potrebi senčimo, z mrežami pa jih lahko zaščitimo tudi pred požrešnimi škodljivci.

Neprimerna velikost visokih gred

Vsi si želimo imeti čim več prostora za vzgojo naših rastlin, in to nas lahko spravi v skušnjavo, da bi izbrali čim bolj prostorno ogrodje naše visoke grede. A previdno – ena od največjih prednosti visokih gred je, da rastline lahko dosežemo preprosto z vseh strani, in je tako vrtnarjenje v visokih gredah močno poenostavljeno. Seveda pa ni tako, če izberemo ogrodje, ki je preširoko in predolgo. V tem primeru se bomo morali nerodno stegovati in pretegovati, to pa nas bo oropalo veselja, ki nam ga omogoča prava velikost visoke grede.

O vseh devetih napakah si preberite v aprilski izdaji revije Rože&Vrt/Zeleni raj.

Značke: visoke-grede, napake

Bo lepa gospodična uspela doseči vsak kotiček?

Shutterstock