Izšla je nova številka!

Zdaj je čas za sajenje jagodičja

Mnogi ljubiteljski lastniki vrtov nimajo dovolj prostora, da bi na vrtu gojili sadno drevje. Skoraj gotovo pa ni vrta, na katerem ne bi bilo prostora za kak grm jagodičja.

Jesenski nagrobni aranžmaji

Bliža se čas, ko bodo naša pokopališča prepolna cvetja. Da ne bi grobov krasili samo s krizantemami, ponujamo nekaj izvirnejših predlogov.

Zelišča, ki rastejo na betonski steni

Ni dvoma, da so zelišča trenutno najbolj vroča skupina rastlin. Da pa bi kdo posadil zelišča samo zato, da bi olepšal del svojega kraja, in same rastline potem ponudil krajanom ... tega so se do

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Balkoni

Kako bodo videti letošnji balkoni

MSK

Medtem ko so vrtovi vedno bolj cvetoči in pisani, večina balkonov in teras razkazuje svojo praznost in osamljeno čaka na boljše čase.

Kontrast je toliko bolj očiten, ker so balkoni dvignjeni nad okolico in zasedajo precejšen del običajno najbolj opaznega hišnega pročelja. Zato ni čudno, da lastniki in lastnice hiš, ki so obenem tudi zapriseženi rožoljubci, z nestrpnostjo pričakujejo usodno vremensko prelomnico, ki bo temperature zraka dvignila do točke, ko tudi za sezonsko balkonsko cvetje ne bo več omejitev in bo lahko zasedlo svoje mesto na balkonski ograji ali okenski polici. Še bolj kakor lastniki hiš, obdanih z vrtom, se toplega in balkonskim lepoticam prijaznega vremena veselijo lastniki mestnih stanovanj v večstanovanjskih stavbah, ki so jim balkoni edini vrt in cvetlična korita edine gredice.

Čeprav vreme še ni tisto pravo, pa že vsi snujejo letošnje balkonske zasaditve, iščejo podatke in si ogledujejo ponudbo vrtnarij. Tisti najbolj nestrpni ne bodo čakali, temveč bodo v njim znani in zaupanja vredni vrtnariji zasaditev prepustili kar tamkajšnjim vrtnarjem, ki bodo korita napolnili s cvetjem po njihovem izboru. Rastline bodo v varnem zavetju rastlinjaka in ob najbolj izbrani oskrbi veselo rasle in počakale do dne, ko bo njihovo cvetlično korito končno pristalo na naročnikovem balkonu.

Tisti pa, ki se pri izbiri balkonskega cvetja in njegovih kombinacij zanašajo na lastno presojo, se bodo morali kaj kmalu odločiti, kakšne rastline bodo poleti krasile njihove balkone ali okenske police ...

Najnovejše modne zapovedi pri zasajanju cvetličnih posod predstavljamo v novi številki revije Zeleni raj (letnik III/april 2017), ki je izšla 20. marca 2017.

Friedrich Strauss