Izšla je nova številka!

Vrt svetovnega prvenstva v nogometu

Nogometna žoga predstavlja na vrtu poseben izziv, saj nežne rastline in predvsem lastniki vrtov ne prenesejo zgrešenih strelov na improvizirane gole med javorji in vrtnicami.

Paprika in čili na vrtu in na krožniku

Paprika vseh vrst, barv, oblik in ostrine.

Zalivanje na zelenjavnem vrtu

V vročih mesecih ne gre brez zalivanja vrta, a tega opravila se je priporočljivo lotiti čim bolj zgodaj zjutraj.

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Balkoni

Kako bodo videti letošnji balkoni

MSK

Medtem ko so vrtovi vedno bolj cvetoči in pisani, večina balkonov in teras razkazuje svojo praznost in osamljeno čaka na boljše čase.

Kontrast je toliko bolj očiten, ker so balkoni dvignjeni nad okolico in zasedajo precejšen del običajno najbolj opaznega hišnega pročelja. Zato ni čudno, da lastniki in lastnice hiš, ki so obenem tudi zapriseženi rožoljubci, z nestrpnostjo pričakujejo usodno vremensko prelomnico, ki bo temperature zraka dvignila do točke, ko tudi za sezonsko balkonsko cvetje ne bo več omejitev in bo lahko zasedlo svoje mesto na balkonski ograji ali okenski polici. Še bolj kakor lastniki hiš, obdanih z vrtom, se toplega in balkonskim lepoticam prijaznega vremena veselijo lastniki mestnih stanovanj v večstanovanjskih stavbah, ki so jim balkoni edini vrt in cvetlična korita edine gredice.

Čeprav vreme še ni tisto pravo, pa že vsi snujejo letošnje balkonske zasaditve, iščejo podatke in si ogledujejo ponudbo vrtnarij. Tisti najbolj nestrpni ne bodo čakali, temveč bodo v njim znani in zaupanja vredni vrtnariji zasaditev prepustili kar tamkajšnjim vrtnarjem, ki bodo korita napolnili s cvetjem po njihovem izboru. Rastline bodo v varnem zavetju rastlinjaka in ob najbolj izbrani oskrbi veselo rasle in počakale do dne, ko bo njihovo cvetlično korito končno pristalo na naročnikovem balkonu.

Tisti pa, ki se pri izbiri balkonskega cvetja in njegovih kombinacij zanašajo na lastno presojo, se bodo morali kaj kmalu odločiti, kakšne rastline bodo poleti krasile njihove balkone ali okenske police ...

Najnovejše modne zapovedi pri zasajanju cvetličnih posod predstavljamo v novi številki revije Zeleni raj (letnik III/april 2017), ki je izšla 20. marca 2017.

Friedrich Strauss