Izšla je nova številka!

Cvetoči oblački na balkonih in terasah

Zdaj pa res že zelo napeto razmišljamo, kaj bomo posadili v naša okenska ali balkonska korita in okrasne lonce! Čeprav nikakor ne gre prehitevati in z zasajevanjem počakamo, da v celoti mine neva

Paprika – plodovi sonca na vrtu

Paprika je rastlina, ki jo prav po krivici zanemarjamo. Slovenci so se resnično in globoko zaljubili v paradižnik, paprika pa je ostala na stranskem tiru, čeprav je pravzaprav veliko bolj uporabna

Odpravljene dileme urbanega vrtičkarja

V mestnih vrtovih je največkrat malo prostora in urbani vrtičkarji smo še pogosteje kot drugi postavljeni pred številne dileme, ob katerih tehtamo različne prednosti in slabosti. Se izplača post

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Balkoni

Sobivanje z rastlinami pozimi

MSK

Sobnim rastlinam se je, odkar skoraj ni hiše ali stanovanja, ki ne bi bilo opremljeno s centralnim gretjem, življenje precej spremenilo.

Pozimi ni lepšega kakor iz toplega domovanja zreti v ples snežink in ledene sveče, ki visijo s streh sosednjih hiš. Ne samo, da nas prijetna toplota greje, temveč nam daje tudi občutek varnosti, ugodja in sproščenosti. Dokler je dom topel in vemo, da nam zima, naj je še tako dolga, ne more do živega, je čakanje na pomlad lažje in vsaj v mislih tudi krajše.

Drugače zimo občutijo naše zveste spremljevalke rastline. Zlasti sobnim podnajemnicam se je, odkar skoraj ni hiše ali stanovanja, ki ne bi bilo opremljeno s centralnim gretjem, življenje precej spremenilo. Nekoč so bile nezakurjene sobe idealna zimska bivališča za večino sobnih in tudi bolj eksotičnih zunanjih rastlin. Ker se ni kurilo v vseh prostorih, so v skrajni sili kot idealna prezimovališča še vedno ostala uporabna hladna stopnišča, spalni prostori in kabineti.

Z uvedbo centralnega ogrevanja pa je zrak postal občutno toplejši in, kar je za rastline še bolj usodno, tudi veliko bolj suh, presuh. Kako pomagati rastlinam, da bodo tako kakor mi, v prijaznem okolju in kar se da brez posledic dočakale pomlad in z njo konec kurilne sezone?

Praktične rešitve za rastlinske sostanovalke poiščite v novi številki revije Zeleni raj (letnik II/december 2016 - januar 2017), ki je izšla 21. novembra 2016.

Friedrich Strauss