Izšla je nova številka!

Trni kot orožje

O živih mejah smo pogosto pisali in spodbujali njihovo zasajanje, saj imajo številne pozitivne učinke za naše okolje, poleg tega pa so vsaka po svoje privlačne. Seveda ne zanikamo, da je z njimi

Vrtnine za čedalje bolj vroča poletja

Podnebne spremembe v naše poletje prinašajo vse bolj ekstremne temperature, veliko daljša pa so tudi obdobja, ko se temperature gibljejo nad 20 °C. Tako se spreminjajo tudi pravila gojenja nekater

Priprave na zasaditev balkonskih in okenskih korit

Skoraj ni človeka, ki ne bi ob pogledu na cvetoče pročelje hiše zavzdihnil od lepote. Okrasna korita na balkonskih ograjah in okenskih policah še tako preprosti hiši dodajo srce, kanček glamurj

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Balkoni

Z vrtnicami okrašeni balkoni

Mojca Sušnik Klemenčič

Tudi na balkonu ali terasi lahko ustvarimo lastni rozarij, v katerem se bohotijo vrtnice in iz katerih lahko naredimo marsikaj uporabnega.

Vrtnice so nedvomno ljubljenke večine lastnikov vrtov in zagotovo ga ni vrta, da na njem ne bi našli vsaj kakšne vrtnice. Seveda so tudi takšni ljubitelji vrtnic, ki svoj vrt podredijo njihovi nadvladi, in ker jim je še to premalo, vrtnice uporabljajo tudi drugače. Iz njih izdelujejo napitke in si z njimi pomagajo pri pripravi hrane, kozmetičnih pripravkov, osvežilnih kopeli in raznih dišavnih mešanic. Vmes se najdejo tudi največji ljubitelji vrtnic, ki nam postrežejo čaj ali kavo iz porcelana, poslikanega z vrtnicami, njihovo ljubezen do teh žlahtnih cvetlic pa razberemo tudi po blagu, potiskanem z vrtnicami, na okrasnih blazinah, prtu na mizi, posteljnem pregrinjalu ali brisačah v kopalnici. Na stenah njihovih stanovanj se razkazujejo slike z motivi vrtnic in njihova darila so vedno zavita v ovojni papir, potiskan z vrtnicami. Vedno so oblečeni v vsaj kos oblačila z motivom vrtnic in na sejmih ali razstavah jih vedno srečamo v paviljonu z vrtnarsko ponudbo vrtnic.

Torej so ljubitelji vrtnic, ki nimajo svojega vrta, prikrajšani za vse našteto? Ni nujno. Tudi na balkonu ali terasi lahko ustvarimo lastni rozarij, v katerem se bohotijo vrtnice in iz katerih lahko naredimo marsikaj uporabnega. Seveda na balkonu ne moremo gojiti velikih grmov, lahko pa izbiramo med celo vrsto novih križancev, ki niso zelo občutljivi za bolezni in so zaradi končne rasti primerni za sajenje v cvetlična korita ali večje posode. Najprimernejše za gojenje na balkonu so tako imenovane prekrovne vrtnice, ki so nizke rasti, in vrtnice, vzgojene na steblo, ob katerih na balkonu ostane še vedno dovolj prostora za nemoteno gibanje. Sajenju bujno rastočih vzpenjavk ali grmov starih sort vrtnic se raje odpovejmo, saj so prevelike (zavzele bi ves balkon), obenem pa  potrebujejo globoko prst, ki jim je v cvetličnih posodah ne moremo ponuditi.

Izberemo tudi sorte vrtnic, ki so popolnoma prezimno trdne in jih lahko čez zimo pustimo na balkonu, brez skrbi, da bi zmrznile. Vrtnice morajo zato biti posajene v cvetlična korita ali posode, narejene iz materialov, ki so odporni proti mrazu oziroma jih zmrzal ne poškoduje. Za zabojčke na okenski polici, ki morajo biti globoki vsaj 25 cm, so primerne miniaturne vrtnice, ki pa jih kljub majhnosti ne sadimo preveč skupaj, temveč jim moramo omogočiti, da se vsaka posebej popolnoma razraste. Rast mora biti zračna, zrak mora krožiti okoli grmičkov, kar preprečuje napade plesni in glivic.

Vrtnice gojimo izključno na balkonih, ki so večino dneva obsijani s soncem. Na senčne balkone vrtnice ne sodijo, saj so to rastline sonca in toplote, zato v senci hitro zbolijo in ne cvetijo, celo propadejo. 

Za sajenje v cvetlična korita in manjše posode so najprimernejše pritlikave, povešave in delno povešave sorte vrtnic, v večje posode sadimo grmičaste in prekrovne sorte vrtnic ter stebelne vrtnice. Vsekakor izberimo sorte, ki večkrat cvetijo.

Preden vrtnico posadimo, s koščki keramike ali prodniki, lahko tudi koščki stiropora, poskrbimo za dobro drenažo, saj voda v cvetlični posodi ne sme zastajati. Ker so vrtnice velike požrešnice, jih moramo posaditi v mešanico dobre vrtne prsti in komposta ali preperelega hlevskega gnoja. Zalivamo zmerno, vendar se prst ne sme izsušiti. Spomladi vrtnice pognojimo s počasi delujočim gnojilom ali pa jih med oblikovanjem popkov in cvetenjem vsak teden gnojimo z gnojilom za cvetje ali posebnim gnojilom za vrtnice. Redno odstranjujmo odcvetele cvetove skupaj s prvim parom listov pod uvelim cvetom.

Rožna voda
Pet prgišč svežih cvetnih lističev, po možnosti dišečih vrtnic, damo v večjo posodo, ki ne sme biti kovinska, in jih prelijemo z zavreto vodo. Dodamo medicinski alkohol ali vodko v razmerju en del alkohola na deset delov poparka. Lističe poberemo in tekočino nalijemo v poprej sterilizirane steklenice (20 minut v pečici pri 180 °C). Preden jih zapremo, dodamo v vsako stekleničko dva ali tri sveže cvetne lističe vrtnic. Tekočino uporabljamo kot blag tonik za kožo ali kot dodatek kopeli.

BAL1-35cm.jpg

Ali naj bodo ljubitelji vrtnic, ki nimajo svojega vrta, prikrajšani za vso njihovo lepoto? Ni nujno, kajti tudi na balkonu ali terasi lahko ustvarimo lasten rozarij.

Frierich Strauss