Izšla je nova številka!

Cvetoči oblački na balkonih in terasah

Zdaj pa res že zelo napeto razmišljamo, kaj bomo posadili v naša okenska ali balkonska korita in okrasne lonce! Čeprav nikakor ne gre prehitevati in z zasajevanjem počakamo, da v celoti mine neva

Paprika – plodovi sonca na vrtu

Paprika je rastlina, ki jo prav po krivici zanemarjamo. Slovenci so se resnično in globoko zaljubili v paradižnik, paprika pa je ostala na stranskem tiru, čeprav je pravzaprav veliko bolj uporabna

Odpravljene dileme urbanega vrtičkarja

V mestnih vrtovih je največkrat malo prostora in urbani vrtičkarji smo še pogosteje kot drugi postavljeni pred številne dileme, ob katerih tehtamo različne prednosti in slabosti. Se izplača post

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Balkoni

Kaj je narobe z mojo sobno rastlino?

E. K.

Pozimi se naše občudovanje in skrb osredotočita na sobne rastline, na katere poleti zaradi obilice bujnega zelenja in lepih, pisanih cvetov vrtnih ter balkonskih rastlin nismo tako zelo pozorni.

Sorazmerno z nižanjem temperatur zraka v naravi začne rasti naše zanimanje za sobne rastline, ki pa nad ogrevanimi in zato običajno pretoplimi in presuhimi prostori niso preveč navdušene. Ker tudi svetlobe, ki je pozimi že tako ali tako primanjkuje, v zaprtih prostorih zanje ni dovolj, se ne smemo čuditi, če postanejo manj odporne in se na njih naselijo škodljivci ali jih napadejo bolezni. Zato je dobra kondicija za varovanje zdravja kot pri ljudeh enako pomembna tudi pri rastlinah.

Pozimi moramo biti torej še toliko pozornejši na spremembe, ki jih doletijo, in ob odkritju prvih znakov bolezni ali napada škodljivcev ukrepati takoj.

Kaj je narobe z vašo rastlino, boste morda ugotovili lažje, kot se vam zdi. V tem zapisu vam bomo pomagali prepoznati škodljivce ali bolezni, ki napadajo vaše lončnice, predvsem tiste, ki spadajo med t. i. sobne rastline. Pri vsaki težavi so navedeni tudi nasveti, kako pomagati napadeni oziroma oboleli rastlini.

Listne uši
Znaki
Roji drobnih, mehkih, lepljivih pikic, ki so posebno gosti na mladih, nežnih delih rastlin. Uši so lahko rjave, zelene, rdeče ali črne barve. Napadeni deli rastlin so lahko lepljivi na otip in imajo svetleče lise na listih.
Rešitev
Rastlino zmočite z močnim vodnim curkom, pri tem nežno odstranjujte uši z napadenih delov. Sicer pa se izogibajte pretiranemu zalivanju in gnojenju, saj to spodbuja razvoj škodljivcev.

Volnate uši         
Znaki
Roji drobnih, belih žuželk, podobni vati, ki jih najpogosteje najdete na spodnji strani listov ali tam, kjer so listi priraščeni na steblo.
Rešitev
Na napadena mesta pritisnite kosem vate, prepojen z etanolom (lekarniškim alkoholom). Rastline, ki so pod stresom oziroma rastejo v neugodnem okolju, so najbolj ranljive, zato jim skušajte zagotoviti primerne razmere, v katerih bodo rastline zdrave in odporne.

Kaparji
Znaki
Drobne, voščene pike ali ploščice, ki se tesno prilegajo listni površini. Škodljivci so lahko rjavi, črni, sivi, beli ali rdeči. Listi izgubljajo barvo in so lepljivi.
Rešitev
Vso rastlino izmijte s toplo milnico, uporabite mehko krpo. Pri rastlinah z bodicami, kot so kakteje, si pomagajte s paličico, ki jo ovijete z mehko tkanino in namočite v milnico. Napadeno rastlino umaknite iz prostora, kjer so še druge lončnice, dokler kaparji niso uničeni in ne odpadejo.

Pršice rdečega pajka         
Znaki
Listi so nezdravega videza, na njih so videti drobne rumenkaste ali rjavkaste lise. S časom se na površini listov in na steblih pojavi svilnata pajčevina, kar je znak, da so se škodljivci že razmnožili. Pršice so zelo drobne, vidni so predvsem njihovi rjavkasti izločki, posebno na spodnji strani listov.
Rešitev
Takoj ko opazite te znake, umaknite napadeno rastlino in si potem temeljito umijte roke. Rastlino poškropite s sredstvom proti pršicam, ki ste mu dodali nekoliko milnice, za boljši oprijem na listni površini. Skušajte kar se da temeljito prekriti površino rastline s škropivom.
Povečajte vlažnost v prostoru, saj pršice uspevajo predvsem v suhem zraku.

Pepelasta plesen         
Znaki
Na listih se pojavijo bele ali sivkaste lise. Rastline so videti blede in nezdrave.
Rešitev
Odstranite prizadete dele rastlin. Povečajte pretok svežega zraka v prostoru. Eden od možnih ukrepov, če ste znake opazili dovolj zgodaj, je škropljenje z raztopino sode bikarbone v vodi.

Recept za raztopino proti plesni
Raztopina sode bikarbone je učinkovito sredstvo proti pepelasti plesni le, če pravočasno opazite nastanek plesni. Rastline, ki jih pogosto napade pepelasta plesen, je priporočljivo škropiti redno, na dva tedna. Taka rastlina je, na primer, rožmarin.
1 liter vode
1 (velika) žlica sode bikarbone
1 (velika) žlica olja za pripravo raztopine (lahko, redko olje, ki ga dobite v vrtnih centrih)
Sestavine dobro premešajte in jih nalijte v steklenico za škropljenje. Pri škropljenju morate rastlino zares dobro navlažiti, tako da je v celoti prekrita z raztopino.

Siva plesen ali botritis in druge plesni         
Znaki
Na listih in steblih se pojavijo mehke, plesnive lise. Plesen hitro napreduje, listi in stebla začno gniti.
Rešitev
Prenehajte zalivati, povečajte pretok svežega zraka v prostoru. Odstranite prizadete dele rastlin in reze na rastlini potresite s cimetovim praškom, ki učinkuje kot blago sredstvo proti glivam. Če je bolezen že preveč napredovala, pa lončnico zavrzite, saj je siva plesen zelo nevarna bolezen.

NAPAKE PRI GOJENJU
Pretirano zalivanje             
Znaki
Zviti, na otip mlahavi listi nakazujejo, da rastlinam primanjkuje kisika. Prst v loncu diši po plesni ali kislem. Na listih so lahko črne pege. Na površini prsti se pojavijo alge. Rastlino obletavajo drobne mušice, podobne sadnim mušicam.
Rešitev
Preverite, kako je z odcednostjo prsti v lončku. Če je mogoče, vzemite rastlino iz lončka in jo postavite na časopisni papir ter jo čez noč pustite v toplem, suhem prostoru. Ko se prst osuši, rastlino znova posadite v lonček, v katerem bo voda primerno odtekala. Da boste preprečili obstoj mušic, vezanih na plesen, prekrijte površino prsti s peskom ali z drobnimi kamenčki.

Premalo zalivanja             
Znaki
Rastlina je videti uvela, listi so nagrbančeni, suhi, viseči. Lonček z rastlino je nenavadno lahek. Na listih lahko opazite rjavkaste lise ali pa so se začeli kodrati.
Rešitev
Lončnica, ki je zelo izsušena, potrebuje vsaj polurno namakanje v vedrcu z (mlačno) vodo. Začnite jo pogosteje zalivati in povečajte vlažnost v prostoru. Morda ne bo odveč tudi zamenjava rastnega substrata, torej jo presadite v svež substrat, ki lahko dlje časa zadrži vlago.

Premajhen lonček                 
Znaki
Rast je upočasnjena, vse manj je cvetov – čeprav nekatere rastline začno vneto cveteti šele tedaj, ko jim posoda postane nekoliko premajhna. Korenine silijo iz luknje na dnu lončka. Rastlina in njen podmladek sta zavzela celoten lonček.
Rešitev
Rastlino previdno vzemite iz lonca, odstranite vse mladice iz korenin. Izberite večji lonec ali, če ste rastlino razdelili na več manjših delov, več manjših lončkov in jo/jih presadite.

Pomanjkanje svetlobe            
Znaki
Šibka, pretegnjena rast, bleda barva. Rastlina se lahko nagiba v eno smer, saj išče več svetlobe.
Rešitev
Omogočite rastlini več svetlobe. Če posamezni deli rastline ostanejo pretegnjeni ali ima rastlina neprivlačen videz, odrežite grde dele ali rastlino znova vzgojite iz potaknjenca.

Od sonca ožgana                 
Znaki
Na listih se pojavijo rjave lise nepravilnih oblik ali pa ima listje bledo, izprano barvo. Lahko opazite tudi ožganine in pogosto venenje listov.
Rešitev
Ločnico umaknite od premočnega vira svetlobe. Če je mogoče, odrežite prizadete dele rastline, saj se ne bodo popravili oziroma ozeleneli.

Lončnica ne cveti                 
Znaki
Listi so videti zdravi, rastlina pa ne cveti.
Rešitev
Lončnico premaknite tja, kjer bo prejela več dnevne svetlobe. Skušajte zagotoviti izrazitejšo razliko med dnevnimi in nočnimi temperaturami v prostoru. Rastlino začnite zalivati z ustreznim gnojilom, ki spodbuja cvetenje (večji delež fosforja).

Prenizka zračna vlaga            
Znaki
Konci listov rjavijo. Listi vse pogosteje odpadajo.
Rešitev
V prostoru morate povečati vlažnost s pogostejšim pršenjem ali pa lonček postavite na krožnik, v katerega nalijete vodo in vanj položite kamenčke. Lahko pa uporabite tudi stekleni zvonec, s katerim začasno prekrijete lončnico. Vendar ga morate odstraniti, takoj ko opazite, da je v notranjosti zarošen.

Poškodbe zaradi mraza              
Znaki
Listi so v celoti ali deloma počrneli. Listje je izgubilo zdravo barvo, je mlahavo ali celo poleglo.
Rešitev
Prizadete dele rastline porežite tako, da ostanejo samo zdravi deli. Poskrbite, da rastlina ne bo več izpostavljena prenizkim temperaturam. Spodbujajte rast, da bo rastlina lahko nadomestila izgubljene dele.

Pomanjkanje hranil              
Znaki
Listi rumenijo in slabijo, včasih ob listnih žilah ali tam, kjer se pojavlja nova rast. Vsa rastlina ima nezdrav, bled videz.
Rešitev
Rastlino presadite v nov substrat in nov lonček. Gnojite jo z gnojilom, ki je prilagojeno prav tej rastlinski vrsti.

Popki odpadajo                 
Znaki
Popki se sicer oblikujejo, vendar odpadajo, še preden se razcvetijo.
Rešitev
Lončnice ne smete premikati v obdobju nastajanja popkov. Prav tako morate preprečiti, da bi bila rastlina izpostavljena vdorom hladnega zraka ali nenadnim temperaturnim spremembam.
V prostoru povečajte vlažnost z rošenjem.

arhiv ZR