Izšla je nova številka!

Trni kot orožje

O živih mejah smo pogosto pisali in spodbujali njihovo zasajanje, saj imajo številne pozitivne učinke za naše okolje, poleg tega pa so vsaka po svoje privlačne. Seveda ne zanikamo, da je z njimi

Vrtnine za čedalje bolj vroča poletja

Podnebne spremembe v naše poletje prinašajo vse bolj ekstremne temperature, veliko daljša pa so tudi obdobja, ko se temperature gibljejo nad 20 °C. Tako se spreminjajo tudi pravila gojenja nekater

Priprave na zasaditev balkonskih in okenskih korit

Skoraj ni človeka, ki ne bi ob pogledu na cvetoče pročelje hiše zavzdihnil od lepote. Okrasna korita na balkonskih ograjah in okenskih policah še tako preprosti hiši dodajo srce, kanček glamurj

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Balkoni

Jagodno rdeča, jagode in sreča

Mojca Sušnik Klemenčič

Že ko jo izgovorimo, beseda rdeča zveni strastno in zato najbrž ni naključje, da je barva zaljubljencev.

Tudi v tem, da je med množico različnih barv cvetov prav rdeča najljubša in najpogosteje zaželena barva, je skritega nekaj več. Pri zasajanju vrtov, korit ali okrasnih lončkov se še vedno najraje odločamo zanjo. Pri tem pa moramo biti zmerni, kajti tako kot je veliko ljubezni naenkrat lahko preveč, tako tudi preveč rdečih cvetov na kupu ni vselej dobro.

Rdeča barva vedno pritegne naš pogled, zato je izbira rastlin take barve zagotovilo, da bo tudi naš balkon, zasajen z njimi, žarel in vabil poglede mimoidočih. Rastlin z rdečimi cvetovi je veliko in zato ne bo težko izbrati najprimernejših, ne glede na to, ali jih bomo sadili na sončno ali senčno stran stavbe. Bolj skrbno pa bomo morali izbrati druge rastline, ki jih nameravamo zasadili ob izbrane rdeče lepotice. Ne le barva njihovega cvetja, tudi barva listja in plodov ter cvetličnih lončkov mora biti barvno ubrana z njimi. Ob vsem naštetem tudi ni vseeno, v kakšnih barvah je druga balkonska oprema: stoli, mizice, balkonske ograje in stojala za rože. Celoten vtis lahko dopolnimo še z najrazličnejši dodatki, kot so prti, sveče, steklovina, blazine za stole in klopi.

Pri zasajanju »rdečih« balkonov skoraj ne moremo spregledati jagodičja z rdečimi plodovi, saj lahko z njimi dosežemo prav tak, če ne celo večji učinek kot z marsikatero rdeče cvetočo rastlino. Jagode, ribez in maline, zasajeni v zabojčke in cvetlična korita, ne bodo le lepe okrasne rastline, temveč nas bodo, ob pravilni negi, razveseljevale tudi s svojimi slastnimi plodovi.

Tudi zelenjava z rdečimi plodovi ali takšna, ki razvije zanimive, dekorativne rdeče liste, lahko najde prostor na takšnem balkonu. Če bomo v cvetlične lončke poleg zelenjave dosadili še kakšno začimbnico ali varovalno rastlino, ki odganja škodljivce, bomo na balkonu ustvarili pravi mali zelenjavni vrt.

Vse naštete rastline posadimo v dobro vrtno prst, ki ji dodamo kompost, ali pa v primerno mešanico, ki jo kupimo v vrtnarijah ali vrtnarskih centrih. Ne pozabimo na drenažo.

Če imamo posajene samo okrasne rastline, škodljivce lahko zatiramo z običajnimi sredstvi za zaščito rastlin. Če se bomo odločili za jagodičje ali bomo med okrasno rastlinje posadili zelenjavo, se uporabi takih pripravkov raje odpovejmo. Bolj priporočljivo je, da sami pripravimo katerega od naravnih preparatov ali pa rastline opazujemo ter sproti preprečujemo škodljivcem in boleznim, da se razširijo. Tak postopek nam na majhnem balkonu ne bo vzel veliko časa, naša skrb pa bo poplačana. Rastline bodo zdrave, mi pa se bomo lahko sladkali z domačim pridelkom.

Morda bo prav zaradi vsega naštetega v letošnjem poletju tudi vaš balkon žarel rdeče.

Kapucinka (Tropaeolum hyb.)
Poznamo jo kot plezalko, ki se razrašča naokoli do dva metra široko. Lahko jo uporabimo kot povešavo rastlino ali, če ji ponudimo ustrezno oporo, kot plezalko. V novejšem času so razvili tudi bolj zbito rastoče sorte, ki se razrastejo v majhne grmičke 30 cm visoko in prav toliko v širino. Barve cvetov so odvisne od sorte, lahko so beli, bledo do močno rumeni, oranžni, rjasti in rdeči.

Kufeja (Cuphea llavea)
Imenujejo jo tudi rastlina Miki Miške, zaradi zanimivih cvetov. V višino se potegne tja do 40 cm. Najbolje je, da jo sadimo posamič v lonček ali korito. Med cvetenjem jo obilno zalivamo, vendar voda ne sme zastajati.

Kadulja (Salvia splendens)
Včasih smo jo sadili na grobove in na gredice, vendar se vse bolj uveljavlja kot rastlina cvetličnih korit in posod. Lahko jo vključimo v različne zasaditve, skupaj z rastlinami, ki potrebujejo enake rastne razmere. Je zbite rasti, zraste od 20 do 30 cm visoko in široko. Na balkonu ji zagotovimo toplo, sončno, zavetrno lego. Ne zalivamo je po listih, ker postanejo rjavi. Dognojujemo zmerno.

Gomoljaste begonije (Begonia x tuberhybrida)
Begonij je več skupin in najbolje je, če si jih izberemo v vrtnariji ali povprašamo prodajalca, kadar kupujemo gomolje. Dobro uspevajo v senci in so zato primerne za vsa okna in balkone, kamor sonce le redko posije. Rastejo pokončno, zbito ali povešavo. Premislimo, kakšno rastlino si želimo in kam jo bomo posadili. Še posebno lepe so prevešave sorte, posajene v obešanke. Cvetovi so beli in vseh toplih barvnih tonov, le modre in vijoličaste ni med njimi.

Novogvinejska vodenka – nedotika (Impatiens križanci Nova Gvineja)
Mnogi jih zamenjujejo z begonijami. Čeprav se ločijo na trajne in enoletne rastline, jih vse gojimo kot enoletnice. I. walleriana je znana balkonska in okrasna enoletnica. Visoka je do 30 cm in bogato cveti z množico cvetov bele, rožnate in rdeče barve. Novejša je novogvinejska vodenka, ki ima bolj suličaste liste, temnejše barve in zraste malo višje kot njena sorodnica.

PLEZAVE RASTLINE

Laški fižol ali gril (Phaseolus coccineus)
Je lahko lepa, okrasna plezava rastlina, ki se potegne v višino treh metrov. Cvetovi so majhni, vendar večji kot pri drugih fižolih, združeni ob cvetnem steblu. Cveti vse poletje, iz cvetov pa se razvijejo debeli stroki s pisanimi in zelo okusnimi fižoli. Rade ga napadejo listne uši. Redno ga dognojujemo in zmerno zalivamo.

Rodohiton (Rhodochiton atrosanguineum)
Pravzaprav je povešava rastlina, vendar ob ustrezni opori postane lepa vzpenjavka. Cvetovi so črnikasto škrlatni, ovršni listi pa so zvonasto razporejeni okoli. Potrebuje pet mesecev, da se toliko razraste, da zacveti. Je pa zelo občutljiva rastlina, primerna za rastišče, obsijano z močnim soncem. Mraza ne prenese.

Dreamstime