Izšla je nova številka!

Cvetoči oblački na balkonih in terasah

Zdaj pa res že zelo napeto razmišljamo, kaj bomo posadili v naša okenska ali balkonska korita in okrasne lonce! Čeprav nikakor ne gre prehitevati in z zasajevanjem počakamo, da v celoti mine neva

Paprika – plodovi sonca na vrtu

Paprika je rastlina, ki jo prav po krivici zanemarjamo. Slovenci so se resnično in globoko zaljubili v paradižnik, paprika pa je ostala na stranskem tiru, čeprav je pravzaprav veliko bolj uporabna

Odpravljene dileme urbanega vrtičkarja

V mestnih vrtovih je največkrat malo prostora in urbani vrtičkarji smo še pogosteje kot drugi postavljeni pred številne dileme, ob katerih tehtamo različne prednosti in slabosti. Se izplača post

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Balkoni

Naj s poletjem ne bo vsega konec

Metka Mc Cully Žigon, urejevalka vrtov

Če sodite med ljudi, ki imajo radi spremembe in zato na vrtu ali balkonu neprestano nekaj spreminjajo, dopolnjujejo, presajajo in dosajajo, ste se tja do sredine avgusta že malo nasitili pogleda na poletne zasaditve v cvetličnih koritih in drugih posodah.

S prvimi septembrskimi nočmi se pojavi tudi vlaga, ki poletnim lepoticam nikakor ni po volji, in če k naštetemu prištejemo še pogostejše jesenske padavine, je kot na dlani, da bi bilo dobro razmisliti o čem novem, s čimer bi lahko podaljšali pisanost cvetočih zasaditev in obenem polepšali dom do prvih slan, ko bo čas za razmislek o zimskih zasaditvah.

Morda vas je po vrnitvi z dopusta dočakalo doma pravo opustošenje, saj cvetličnih korit med vašo odsotnostjo niso pravilno zalivali ali pa zanje sploh ni nihče skrbel. Morda so nekatere rastline iz pomladne zasaditve že odcvetele. Torej, če so vaša cvetlična korita konec poletja videti bolj žalostno ali če želite nekaj novega, vam tokrat predlagamo nekaj novih zasaditev, ki bodo lepšale okolico v septembru in oktobru.

Možnosti in kombinacij je zelo veliko. Vendar že v vrtnariji izberite lepo cvetoče rastline, saj mora biti korito lepo takoj, zato rastline nimajo časa, da bi se razrasle, tako kot smo vajeni spomladi, ko sadimo enoletnice. Jeseni morate izbrati lepe rastline za takojšen učinek. Če je treba, zasadite več rastlin skupaj. Izbrala sem predvsem trajnice, saj so nekatere zares lepe prav v zgodnji jeseni. Konec oktobra, ko bo čas za nove cvetlične zasaditve, pa jih lahko presadite na vrt ali podarite sosedi ali prijateljici.

Jeseni okrasne trave zažarijo v vsej svoji lepoti, zato so zelo primerne za jesenske zasaditve. Kar težko se je odločiti, katero bi uporabili, saj je toliko lepih in primernih. Tokrat sem izbrala bodalico, imperato in perjanko. Lahko bi uporabili tudi okrasno proso, srebrno modro bilnico (Festuca), miskant za večje posode ali pa katerega izmed številnih šašev (Carex), odvisno pač od kombinacije in razpoložljivosti v vrtnarijah.

Imperata, ki razvije jeseni rdeče listne konice, se zelo lepo ujema s kitajsko plavico (Ceratostigma plumbagoides). Ta zacveti pozno poleti in zgodaj jeseni z azurno modrimi cvetovi, njeni listi pa se začno barvati rdečkasto. Poleg posadite še plazeči se skrečnik z rdečkastimi listi, in če želite več cvetja, še modro cvetočo nizko jesensko astro 'Lady in blue', saj so zgodaj jeseni njihovi cvetovi najlepši. Izbirate lahko med najrazličnejšimi barvami in sortami. Pazite le, da za korito izberete nižje rastoče sorte.

Za bolj senčne kotičke naredite kombinacijo s ciklamami. Te so jeseni na voljo v vrtnarijah v najrazličnejših barvah. V cvetličnih koritih so najlepše videti miniaturne sorte. Pred prvo slano jih morate zaščititi ali postaviti cvetlične lonce, v katerih rastejo, v hišo. Za predlagano kombinacijo sem izbrala rdeče cvetočo mini ciklamo, bodalico, pisanolistni bršljan ter svetlo zeleno iskrivko. Ko se pojavi nevarnost slane, nekje v sredini ali konec oktobra, lahko ciklame izpulite in prestavite v hišo, namesto njih pa v korito posadite na primer jesensko vreso (Calluna) ali okrasni ohrovt. Preostale rastline (trava, bršljan in iskrivka) prenesejo nizke temperature in lahko ostanejo zunaj tudi pozimi.

Pred hišni vhod ali na teraso lahko postavite tudi večja samostojna cvetlična korita. Vanje lahko zasadite v začetku septembra tudi kakšno višje rastočo travo: perjanko, proso ali miskant. Te lahko kombinirate z raznimi hermelikami ali z astrami, krizantemami, jesenskimi anemonami. Če najdete v vrtnarijah še kakšne lepe sadike nizkih sončnic, jih kombinirajte s perjanko in dalijami ter si tako podaljšajte poletno vzdušje.

Friedrich Strauss